Машините за гласуване все още не са собственост на държавата

Машините за гласуване все още не са собственост на държавата

Договорът за доставка на машините за гласуване не е приключен. Устройствата все още не са платени и не са държавна собственост.

Това се разбра от думите на председателят на обществения съвет към настоящата ЦИК Росица Матева, която е номинирана от "Изправи се! Мутри вън" за член на новата комисия, както и от тези на Димитър Димитров, говорител на ЦИК и номинация на ГЕРБ за зам.-председател в новия състав.

Димитров добави, че договорът не е приключен, защото има спорни моменти:

"Сиела Норма" не е изпълнила всички задължения по договора и най-вероятно следващата комисия, понеже тя ще е правоприемник, ще трябва да уточнява неща, които много трудно се уточняват. Може и до съд да се стигне, тези неща ще трябва да се уточнят по съдебен ред".

От евроизборите през 2014 г. винаги, когато е имало устройства, изпълнител на поръчките е била именно фирма "Сиела Норма". "Друг доставчик едва ли ще се намери за същите машини. Да не говорим че има дълга история на доставка от тази фирма. И това (това, че устройствата не са платени - бел. ред) със сигурност ще усложни отношенията. Каква би била развръзката ми е трудно да кажа", посочи Димитров.

Матева пък призна, че ситуацията е "доста притеснителна".

С промените в Изборния кодекс бе решено, че в секциите с над 300 избиратели ще се гласува само с машини. Димитров допълни, че още не е ясно колко допълнителни машини щe ни трябват за вота след два месеца. "Според изчисленията на един от колегите - Емил Войнов, ще са необходими още около 1500 - 2000 машини", каза още той.

Матева обаче не е на същото мнение. "Имаме 9600 секции, в които се гласува машинно на последните избори. Няма причина да има голяма разлика в броя на секциите в страната за следващите избори. Трябва да бъде уточнено в колко секции в чужбина ще се гласува с машини", каза тя. Според нея за секциите в страната ще трябват допълнително не повече от 50 машини, а за броя на устройствата, които трябват за чужбина може да бъде уточнен дори от сегашната ЦИК.

Машинно гласуване не само че има в Европа, а има още преди 20 години в сърцето на Европа, каза пред БНТ зам.-председателят на обществения съвет на ЦИК Стефан Манов.

Според него е естествено, когато човек няма познания в една област, страхът от неизвестното да предизвиква реакция на отхвърляне.

"Белгия гласува с машини от 94 година, като на последните избори през 2019 година, които бяха 3 в 1 при тях, повече от 60% от белгийците гласуваха само с машини. Говорим за 30 000 машини, разгърнати в над 200 общини. Това, което няма по света, е смесване на хартия и машини", смята той.

Манов отбеляза, че машинен вот се провежда в някои общини във Франция, а също и в италиански общини.

По думите му България има нужда от машинно гласуване, защото на всички избори има огромно количество недействителни бюлетини.

"В България има купен и контролиран вот. Защо машините се борят срещу него - по две причини: купеният и контролиран вот се отчита как - когато избирателят направи селфи в тъмната стаичка за гласуване, пред машината това не може да го направите. Избирателят се отчита с комбинация от преференции. В българския Изборния кодекс е заложено нещо много просто - машината изплюва разписка, на която човек вижда дали вотът му е правилно отбелязан. След това можем да извършим контролно броене на тези разписки в секции на случаен принцип. Манипулация на софтуера няма как да се осъществи", каза още зам.-председателят на обществения съвет на ЦИК.

Според него тези "безумни" по думите му, протоколи - поправяни и коригирани, подриват доверието, а машините ще върнат доверието.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори