Машините за изкуствен сняг над Чепеларе са незаконни, трябва да се махнат

Машините за изкуствен сняг над Чепеларе са незаконни, трябва да се махнат

Цялата системата за изкуствен сняг в ски зоната над Чепеларе е незаконен строеж и подлежи на премахване. Затова Дирекцията за национален строителен контрол е предприела процедура по премахване на всички 47 съоръжения за изкуствен сняг там, пише изданието Дневник.бг във вторник.

Това става ясно от констатациите на завършилата на 20 март проверка на Дирекция Национален строителен контрол (ДНСК), осъществена след подадена жалба от Веселина Кънчева – сестрата на младия мъж, който загина на 14 февруари след удар в бетонната основа на една от тези машини за сняг на писта Мечи чал.

При проверката на място е установено, че на ски-писта "Мечи чал" е изпълнено съоръжение за изкуствен сняг, представляващо напорен водопровод минаващ под ски пистата, с три помпени станции и 47 броя шахти за заснежителни оръдия. "Строежът "Ски съоръжение за изкуствен сняг" в ски център – Чепеларе, писта "Мечи чал" е изпълнен без строителни книжа - одобрени проекти и издадено от главния архитект на общината разрешение за строеж", пише в заключенията на ДНСК.

Смолянското звено на ДНСК е съставило констативен акт за започване на административно производство за премахване на строежа. Предстои образуване на административно производство за забрана ползването на съоръжението за изкуствен сняг.

Ако няма възражения в законния за това срок, ще бъдат забранено ползването и ще бъде премахнато цялото съоръжението. Ще бъдат наложени глоби и предвидените в закона имуществени санкции срещу нарушителите, пишат още от ДНСК.

Жалбата от сестрата на загиналия Веселина Кънчева беше получена в ДНСК на 4 март 2015 г., а на 6 март е разпоредено извършването ѝ по документи в община Чепеларе и на място от регионалното звено в Смолян. Кънчева изпрати жалбата си до отговорните институции – МРРБ, ДНСК и РДНСК, на 25 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?