Машинното гласуване ще бъде осигурено с внос на техника или изработката й у нас

Решение ще има до края на септември

Машинното гласуване ще бъде осигурено с внос на техника или изработката й у нас

След кризисната ситуация с липсата на техника за машинно гласуване на предсрочните парламентарни избори тази пролет, правителството обмисля два варианта за набавянето ѝ. Едната възможност е държавата да купи нужните устройства, а другата – да поръча производството им в България, научи Mediapool. Така следващите избори – редовни или парламентарни – ще се проведат в съответствие със закона, без да се създава стрес и хаос в последния момент откъде да намери техника.

Сондирането на мнения между институциите тече от седмици, а решение се очаква да има най-късно до края на септември, заявиха пред Mediapool правителствени източници.

Веднага след като има решение, ще се задвижи процедурата за внос или производство на машините, чието набавяне да стане в година, в която - поне засега, няма планирани избори. Ако и 2018-та се размине без предсрочен вот, първите редовни избори в страната са през 2019 г. - за евродепутати.

Казусът с машинното гласуване възникна непосредствено преди изборите за Народно събрание през март т.г.. Тогава се оказа, че въпреки разпоредбите в закона, ЦИК не е предприела стъпки да обезпечи машинно гласуване, тъй като не очаквала предсрочни избори. Решението на ЦИК да не организира машинен вот бе оспорено във Върховния административен съд и той постанови, че техниката трябва да се набави за всички над 12 000 секции в страната и чужбина.

Това на практика означаваше за месец и половина ЦИК да осигури над 12 000 машини (коментираше се основно наемане на техниката), да обезпечи работата и криптирането им, както и да обучи членовете на секционните избирателни комисии за работа с тях. Скалъпената набързо обществена поръчка се провали, тъй като единствената подадена оферта не отговаряла на изискванията.

Така изборите минаха без машинен вот и въпреки че това бе в нарушение на закона, никой не поиска касирането му на това основание.

Веднага след изборите от ЦИК неофициално обясниха, че при провал на преговорите за съставяне на кабинет и насрочване на следващи предсрочни избори, сроковете отново няма да са достатъчни и машинен вот отново няма да има.

За да не се стига до подобни ситуации, управляващите са решили набавянето на машини да започне веднага.

Възможностите пред държавата са две. "Първата е да си ги купим, а втората е да ги произведем", казаха пред Mediapool представители на изпълнителната власт.

Прогнозната цена за наемането на машините за вота през март бе около 18 млн лева. Според проучванията, които от МС уточняват, че са първоначални, а не пазарни – вземането под наем на апаратурата "е между 1/3 и половината от цената на купуването на подобни машини". "Така да се снабдим с наша техника ще излезе максимум 50 милиона лева. Ще избием тези пари за два или три вота", твърдят правителствени представители.

Според тях този подход ще реши кардинално проблема, пред който досега се изправяли Информационно обслужване и ДАНС при всяко експериментално машинно гласуване: "Досега имахме машинен вот в 500 секции, ДАНС и ИО трябваше в спешен порядък да проверяват сорс-кода и да правят одит на апаратурата. Това отнема около 2 седмици. А когато става дума за 12 000 секции, въпросните проверки на сигурността ще е необходимо много повече време."

"Ако купим машините или ги произведем, те ще могат да се ползват на всеки вот без т.нар одит на секюритизацията. Когато не се ползват, могат да бъдат охранявани при много строги мерки за сигурност и така няма да се извършват излишни движения", смятат още представители на властта.

Те също така изтъкват, че ако апаратурата е собственост на държавата, рисковете ще бъдат много по-малки: "Опасения за сигурността винаги има. Основните са дали някой няма да може да следи резултатите в реално време и дали има начин да се промени крайният резултат – т.е. подмяна на самото гласуване."

Според управляващите обаче значителна част от рисковете, но не всички, ще може да се избегнат чрез мрежово пренасяне на данни, което изключва достъпа на компютрите от интернет.

Другият вариант е държавата да поръча машини, които да бъдат тепърва произведени : "Случва се по същия начин – дали ще обявим обществена поръчка за купуване или за изработка – едно и също е."

Както научи Mediapool, има и вариант техниката да бъде разработена от БАН. "Има неща като микропроцесорите, които са необходими, които не се правят в България, но всичко останало е постижимо. Така можем да бъдем още по-сигурни в защитите, тъй като ще имаме пряк поглед върху процеса", твърдят от администрацията.

Недостатъкът на варианта "собствено производство" обаче е, че ще бъде по-скъп отколкото купуване на готови апарати.

До началото на септември предстои да бъде уточнен подходът, а процедурата ще бъде задействана веднага след това. От Министерския съвет уточняват, че по темата ще бъдат проведени срещи с IT-експерти, експерти по сигурността и представители на изборната администрация.

По неофициална информация действията са стиковани с министър-председателя Бойко Борисов и с Народното събрание. "Беше необходимо най-малкото, за да знаем дали няма да му хрумне на някого да променя закона. Мнозинството обаче е твърдо, че каквито и промени да се правят в избирателната система, технологията на машинния вот ще бъде заложена и в новия Изборен кодекс, ако се стигне до такъв", твърдят запознати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?