Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мащабен проект на УНСС ще изследва тютюневата контрабанда

2 коментара
Ръководител на проекта проф. Димитър Димитров

На 1 август 2017г. стартира проект на УНСС наречен "Идентифициране на риска от контрабанда и фалшифициране (анализ на бизнес процесите и пространствения аспект)".

Контрабандата на тютюн и тютюневи изделия безспорно има много негативни отражения върху икономиката, здравето и сигурността на обществото. Обемът на незаконната търговия на места достига до 40-50% от пазара, средно 11,6% в световен мащаб. Контрабандата дава достъп до цигари на ниски цени, от което се възползват по-младите, както и чувствителните към цената на цигарите пушачи, които при други обстоятелства биха намалили или спряли тютюнопушенето. Незаконната търговия с тютюневи изделия струва милиарди евро годишно на правителствата вследствие от загубените митнически и данъчни приходи.

Проектът ще окаже въздействие върху страните по Балканския път за трафик от Турция към Западна Европа с фокус към приемащите държави като Франция, Великобритания, Германия и Италия. България ще бъде основен акцент в изследването, заради ключовото си географско положение, тъй като може да бъде решаващ фактор за намаляването на нивото незаконна търговия в изследвания регион. За да се повиши осведоменосттта по проблема и да се изяснят връзките с други престъпления, проектът ще цели определянето на начина на действие и откриване на пространствено-времевите зависимости в незаноната търговия и свързаните престъпления. Освен това ще бъдат идентифицирани съществуващите пропуски и недостатъци на действащото национално и европейско законодателство в изследвания регион, като ще бъдат предложени промени и поправки в него.

Проектът ще допринесе за по-доброто разбиране на проблема с незаконната търговия с тютюневи изделия и свързаните с нея престъпления, както и ключовите подкрепящи фактори и процеси. Изясняването на въздействието на тези дейности върху социално-икономическата обстановка на проучвания регион ще осигури солидна основа за подобряване на контрабандата и борбата с фалшифицирането. Прилагането на методологията за идентифициране на риска ще се съсредоточи върху противодействието на контрабандата и фалшифицирането на най-уязвимите места, като по този начин се спести време и усилия.

Екипът, участващ в изпълнението на проекта включва 20 специалисти в различни области като управление на риска, анализ на бизнес процесите,географски информационни системи, пространсвено-времеви анализи, клъстъри, както и експерти в областта на правния анализ и комуникациите. Ръководителят на проекта проф. Димитър Димитров е декан на факултета "Икономика на инфраструктурата" и ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност" в УНСС. Той има опит в над 50 изследователски проекти, от които 16 са международни, член е на военната структура и оръжейна производствена мрежа SIPRI и Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност. Професорът има над 100 материала, като много от тях са публикувани в Холандия, Великобритания, САЩ и Германия.

Изпълнението на проекта ще бъде с продължителност 24 месеца и трябва да бъде приключено на 31 юли 2019г.

Проектът се финансира от PMI IMPACT, глобална инициатива на Филип Морис Интернешънъл за подкрепа на проекти срещу незаконната търговия и свързаните с нея престъпления. Проектът на Университета за национално и световно стопанство е един от 32-те избрани проекта от повече от 200 проектни предложения от целия свят в първия кръг финансиране на инициативата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.