Мащабна митническа проверка започна в "Лукойл Нефтохим"

Митнически служители от цялата страна участват в най-мащабната досега митническа проверка на рафинерия "Лукойл Нефтохим" Бургас, на "Лукойл България", както и на всички техни поделения, съобщи в сряда БНР.

По разпореждане на директора на агенция "Митници" на двете дружества се извършва проверка по Закона за митниците и на Закона за акцизите и данъчните складове.

Поради големия обем на работата информация от проверката ще бъде оповестена най-рано след три месеца, се казва в съобщението.

"Лукойл" става обект на такава проверка за първи път. Преди месец, когато финансовият министър Симеон Дянков обяви, че около 90% от горивата в България са в сивия сектор и масово се отклоняват акцизи и ДДС, медиите отправиха упрека, че проверките на митниците са насочени обикновено към малките играчи, а големите, които формират основния дял в пазара на горива, не са закачани. Тогава министър Дянков заяви, че никой не е защитен от проверки. Думите му бяха повторени и от новия шеф на митниците Ваньо Танов.

В публичното пространство нееднократно бяха споменавани приятелските връзки между шефа на "Лукойл България" Валентин Златев и премиера Бойко Борисов, които датират от времето, когато компанията на Борисов "Ипон" е охранявала нефтопроводите към рафинерията в Бургас. Този факт се свързваше с намеците, че едва ли някога компанията на Златев ще бъде проверявана, а дори това да се случи, едва ли ще бъдат открити нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?