Мащабна операция срещу гюленисти в 18 окръга на Турция

Мащабна операция срещу гюленисти в 18 окръга на Турция

Турските сили за сигурност провеждат мащабна операция срещу членове на ФЕТО - Фетхуллахистката терористична организация, която според турските власти е организирала осуетения опит за преврат преди 2 години.

Операцията се провежда едновременно в 18 окръга на страната начело с Ван, Източна Турция. Обхванати са Истанбул, Адана, Анкара, Газиантеп, Чанаккале, Битлис, Балъкесир, Одрин и др. Участват спецразделения за борба с терора.

Инициатор и координатор на акцията е валийството във Ван, Източна Турция. С въвеждането на новата президентска система се дадоха широки правомощия на валиите /областните управители/, като иницииране и координация на акции, задържане и арести на заподозрени от силите по сигурността. В рамките на операцията са арестувани 12 военни служители, които са ползвали кодирана система за комуникация, идентична с тази на ФЕТО, съобщиха медиите. Има и други арестувани. Акцията продължава с обиски на различни адреси и арести.

В същото време турски медии съобщиха, че трима бивши турски полицаи, които са били уволнени заради принадлежност към ФЕТО, са били задържани в района на град Одрин при опит да избягат нелегално в Гърция. Бегълците - Рамазан С., Бахтияр Ш. и Бурхан С., били задържани от екип на гранични войски към командването на 54-та Механизирана пехотна бригада в района на град Одрин, която популярно наричат Гранични орли. Задържаните са били предадени на правосъдието.

Споделяне

Още от Свят