Мащабна терористична атака е предотвратена в Германия

Мащабна терористична атака е предотвратена в Германия

Трима мъже са арестувани в Германия по подозрение, че са планирали “мащабна” терористична атака срещу летището във Франкфурт на Майн и разположената наблизо военновъздушна база на САЩ в Рамщайн. 

Съществуваше непосредствена опасност, заяви в сряда германският министър на отбраната Франц Йозеф Юнг. Федералният прокурор Моника Хармс каза, че тримата арестувани са били обучавани в лагер в Пакистан. Задържани са около 700 кг химикали за направа на експлозиви. Материалите са сходни с използваните при атентатите в Лондон от 2005 г.

Прокурор Хармс допълни, че заподозрените са търсили места, посещавани от американци, като нощни клубове, барове и летища. Те са смятали да използват автомобили, заредени с експлозиви, за да убият или ранят максимално голям брой хора.

Арестите предотвратиха “мащабни бомбени атаки”, добави прокурорът.

Тримата мъже, които са около 20-годишни, са членове на германска клетка на групата Съюз за ислямски джихад, която е свързана с Ал Каида.

Шефът на криминалната полиция каза, че тримата са изпитвали “дълбока омраза към американски граждани”.

Те са били под наблюдение от шест месеца, но властите решили да действат, след като станало ясно, че тримата възнамеряват да местят огромното количество експлозивни химикали. Арестували са ги във вторник следобед при обиск на апартамент в Северен Рейн-Вестфалия. Арестите са станали много преди да успеят да направят годна за използване бомба.

Според информация в германските медии един от задържаните е приел исляма германец от град Улм. Мъжът, който дълго време бил наблюдаван от полицията, е бил водач на групата. Вторият заподозрян е германски мюсюлманин, а третият е от Пакистан. Според други източници обаче един от заподозрените има турски произход.

Във връзка с операцията са извършени още 40 обиска на различни места в страната, съобщи ББС.

Депутатът Волфганг Бозбах от Християндемократическата партия на канцлера Ангела Меркел заяви, че планираните атаки биха имали огромни последици и вероятно е трябвало да съвпаднат с годишнината от терористичните нападения в САЩ от 11 септември 2001 г.

Летище Франкфурт е едно от най-големите граждански летища в Европа, а базата в Рамщайн в западна Германия е значим транзитен възел за американски военни операции.

Американските военни власти в Рамщайн казаха, че нямат информация за предстояща атака.

Германия, която има военнослужещи в Афганистан, но не и в Ирак, досега не е била основна цел на терористични заплахи. Въпреки това нарастват опасенията, че в страната действат ислямистки групи. Преди шест години стана известно, че клетка на ислямистка група в Хамбург е използвана като база за планиране на атаките срещу САЩ през 2001 г.

В понеделник в Дания бяха задържани двама души, заподозрени за подготовка на бомбен атентат.

Споделяне

Още от Свят