Мащабни боеве се водят по пакистанските граници

Мащабни боеве се водят по пакистанските граници

Най-малко 45 пакистански войници и 150 талибански бунтовници са загинали в тридневните ожесточени боеве в областта Северен Вазиристан, предаде ББС, цитирайки източници от пакистанската армия. По неофициални информация поне още 50 бунтовници са загинали заради последните въздушни удари над региона във вторник.

Това са най-ожесточените боеве в тази област, която граничи с Афганистан. САЩ и НАТО официално поискаха от Пакистан да направи всичко възможно за ограничаване на притока от бунтовници към Афганистан, които впоследствие нападат техните войници в страната.

Боевете се водят основно около град Мир Али. Според последни информации повечето от жителите на населеното място се опитват да избягат от домовете си. Проявите на насилието в тази част на Пакистан се засилват от средата на юли, когато временно затишие на огъня между армията и бунтовниците бе отменено.

Войската е отхвърлила предложение за ново прекратяване на боевете и ще продължи “наказателната акция, докато мирът в този район не бъде напълно възстановен”. В момента се провеждат бомбардировки с изтребители и хеликоптери над предполагаеми позиции на бунтовниците.

Сред загиналите има и цивилни лица, включително жена и дете. 

 

 

Споделяне

Още от Свят