Мащабни горски пожари бушуват в САЩ

Над 80 горски и степни пожара бушуват в САЩ, съобщи бТВ. Спасителите не могат да се справят с огнените стихии в Калифорния и в щата Вашингтон.

Най-драматична е обстановката в щата Вашингтон, където през последните два дни огънят е обхванал площ от 107 кв км.

Разпространението на пожара е улеснено от сухото и горещо време и силния вятър. Изгорели са над 60 къщи, от зоната на бедствието са евакуирани 420 семейства.

Най-големият пожар, с обща площ 1700 кв км, вече десети ден бушува на границата между щатите Невада и Орегон. За потушаването му са изпратени 750 пожарникари, които вече са успели да спрат безконтролното разпространение на огъня.

В района на Сан Франциско, щата Калифорния, пожарът е унищожил гори на площ от 28 кв км. В непосредствена близост до района на бедствието се намират около 500 вили и многоетажни жилищни сгради. Опасявайки се от разпространението на огъня,

повечето местни жители са напуснали опасния район.

Подобна е картината и в Испания. В източната част на страната, в провинция Аликанте по време на борба с огнената стихия загинаха двама спасители. Те се отровиха от изгорели газове. Над 10 дни бушува огнената стихия в Ла Гомера. 11% от острова е засегнат от бедствието. Хиляди хора бяха евакуирани.

Споделяне

Още от Свят