Мащабни митинги и напрежение в Турция ден преди вота

Мащабни митинги и напрежение в Турция ден преди вота

В неделя Турция предсрочно ще избира президент и парламент. Залогът на вота в южната ни съседка е изключително висок, защото след него страната ще промени политическата си система от парламентарна на президентска република. Държавният глава вече ще управлява с огромни правомощия и ще има правителство без премиер.

Основните претенденти са Реджен Таийп Ердоган, който преди 15 години става премиер на Турция, а през 2014 г. е и първият избран с преки избори президент на страната. Води консервативна политика, а след опита за преврат срещу него преди две години хиляди хора се оказаха по затворите.

Неговият основен опонент - Мухарем Индже, е кандидат на най-голямата опозиционна партия. Той е бивш учител по физика, 4 пъти до сега е избиран за депутат.

Подкрепя секуларизма в страната и сред обещанията му са възраждането на демократични норми в Турция и край на задължителното религиозно образование.

По последни данни предизвикалият предсрочен вот Ердоган може да разчита на 48,1% подкрепа, а Индже – на 29,1%. Това означава сензационен балотаж между двамата.

И двамата закриха кампаниите си в Истанбул, съобщава бТВ. Индже събра между 3 и 5 млн. души в Малтепе, на брега на Мраморно море. Стотици хиляди пробиха загражденията, за да стигнат до сцената.

"Аз ще съм обединяващ президент. Аз ще съм президент на всички турци”, обеща им Мухарем Индже.

Ердоган закри кампанията си с по-малък митинг пред истанбулска джамия. Държавната телевизия му предостави значително ефирно време, в което той обвини опонентите си, че са подкрепили преврата.

Кандидат-депутат от партията на президента заяви, че гласовете за Индже са куршум за турските войници.

В различни истанбулски квартали започнаха спречквания по улиците. Автобус на Добрата партия беше нападнат с камъни.

Гласуването започва в 9 ч. и приключва в 17 ч. Първи резултати се чакат около 20 ч. 17 опозиционни партии ще правят паралелно преброяване и ще се борят с изборните машинации.

Изборите се провеждат в условията на продължаващото втора година извънредно положение. Отмяната му пък е едно от предизборните обещания на Индже.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят