Мащабни съкращения в германската армия

Германия обяви мащабни съкращения на военните разходи, като се стреми да усили въоръжените си сили.

Министърът на отбраната Петер Щрук каза, че през следващите няколко години въоръжените сили ще спестят до 26 милиарда евро разходи, като бъдат закрити 100 бази и съкратени голям брой войници.

В момент, когато Германия е изправена пред мащабни финансови рестиркции, Щрук каза, че предвижда "пренасочване на военното планиране от нереалистични проекти обратно към реалностите", предаде Би Би Си.

Провинциалните градове ще бъдат силно засегнати при евентуалното закриване на 100 бази.

Числеността на Бундесвера ще бъде намалена с 35 000 и ще бъде сведена до 250 000 души.

Военният министър каза, че съкращенията са част от реформа, целяща да пренасочи германската армия от традиционна териториална отбрана и съобразяване с нарастващите вътрешни нужди към мироопазващи операции и предпазване от конфликти.

Реформата на германските въоръжени сили няма да промени класическото им разделение на сухопътни, военновъздушни и военноморски. Но ще бъде създадена нова "триада" от части за бързо реагиране с численост 35 000 души, каза Щрук на пресконференция във вторник. По думите му вторият ешелон ще бъде 70-хилядна стабилизираща дивизия за справяне с конфликти с ниска и средна интензивност. Третият ешелон на Бундесвера ще бъдат 137 000 войници от тилови и медицински части, съставени главно от цивилен персонал.

Същевременно германските ВВС няма да се откажат от поръчката на 180 многоцелеви изтребителя Юрофайтър, а на армията ще бъдат доставени 410 бронетранспортьора Пума. Бундесверът обаче няма да купи планираните 10 000 автомобила, а хеликоптерите МА-90 в бойния флот ще бъдат сведени от 38 на 30, каза Петер Щрук.

Проектите за надграждане на ракетните системи Пейтриът и плановете за закупуване на безпилотни самолети за разузнаване на военноморските сили ще бъдат отменени.

Експертът от опозицията по въпросите по въпросите на отбраната от ХСС каза, че дори плановете на министър Щрук да бъдат приложени, "разминаването между нуждите, екипировката и наличните финансови ресурси, ще остане".

По думите му, през последните години армията страда от хроничен недостиг на средства.

Говорителят на асоциацията на градовете и общностите Франц Рейнхард Хабел каза пред Берлинер цайтунг, че закриването на военните бази ще означава началото на "катастрофа за много градове, особено там, където армията е основният работодател".

Когато има закриване, трябва да има и компенсационни мерки, и транзитен период, каза той.

Петер Щрук обясни, че целта на реформата е германските въоръжени сили да станат по-професионални и по-ефективни.

Петер Щрук потвърди, че в Германия ще бъде запазена деветмесечната наборна служба, но се очаква тази система да бъде премахната след изборите през 2006 г.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?