Масирана хакерска атака срина повторно държавни сайтове в изборния ден

Целта е да се раздруса държавата по време на избори, но няма да стане, каза зам.-министърът на информационните технологии Валери Борисов

Масирана хакерска атака срина повторно държавни сайтове в изборния ден

Масирана хакерска атака от чужбина удари за втори път държавни сайтове в изборния ден.

Сринати бяха страниците в интернет на Народното събрание, ДАНС, "Информационно обслужване", Националната агенция по приходите и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сайтът на президентството работи с големи затруднения.

Основната мишена на хакерската атака изглежда отново е и страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) в интернет. Засега сайтът устоява на атаките, защото се полагат специални усилия за поддържането му.

"Това е стройна организация, която цели да раздруса държавата по време на избори, но няма да успее", коментира зам.-министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Валери Борисов пред Mediapool.

В петък президентът Росен Плевнелиев обяви, че тези атаки са новия "Костинброд" и само два часа по-късно сайтът на президентството също беше сринат.

Атаката е от чужбина

Както по време на първия тур на изборите, така и сега атаката срещу държавни сайтове идва от чужбина, посочи Валери Борисов. Той уточни, че в момента се установяват IP адресите, от които се атакуват страниците в интернет на ведомствата.

Става въпрос за голямо количество заразени компютри, които едновременно атакуват за кратък период от време даден сайт. "Няма сайт в света, който да издържи на такава атака", смята Валери Борисов.

Той посочи, че за 10 часа над 530 милиона влизания са били направени в сайта на ЦИК по време на първия тур на изборите. Сайтът на МВР пък е атакуван от още повече потребители.

Сайтът на ЦИК

Проблемите със сайта на ЦИК по време на втория тур на изборите започнаха около 10 часа в неделя сутринта. Тогава комисията започва да събира данните за избирателната активност от цялата страна. Първи за атаката съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той успокои, че специалисти от държавната фирма "Информационно обслужване" и МВР работят по отстраняването на последствията от хакерското нападение.

"Засега колегите от "Информационно обслужване" смятат, че ще издържат на атаката и сайтът ще може да се ползва през целия ден", каза Томов.

Проблемът е имиджов

Анализът на ситуацията показва, че "проблемът е имиджов", коментира зам.-министър Валери Борисов. По думите му целта на хакерите е да покажат, че един вид държавата не може да си опази сайтовете, а е тръгнала да прави избори чрез електронно гласуване.

Проблем за електронното гласуване обаче няма, смята Борисов. Обяснението според него е, че атаките са само срещу информационни сайтове, от които не се извличат данни.

Сайтът за електронното управление на правителството например работи без проблем, посочи той. Сайтовете за електронно гласуване имат специална система, която се защитава по различен начин от този на информационните сайтове, обясни Валери Борисов.

За това според него атаката е да се ударят информационни сайтове на институциите, за да се разколебае обществото, че електронното гласуване е защитено.

Атаката на първия тур от Виетнам, Турция и САЩ

По време на първия тур на местния вот миналата неделя сайтовете на ЦИК, ГРАО, както и на вътрешното и външното министерства, се сринаха заради хакерска атака.

Атаката тогава е била от чужбина от хиляди заразени компютри във Виетнам, Турция и САЩ, каза Валери Борисов. Разследването на случая продължава.

Хакерската атака по време на първия тур доведе до затруднения за гражданите, които не можеше да проверят онлайн в кои секции да гласуват.

От ЦИК пък обявиха тогава, че са били затруднени да обявяват междинните данни за избирателната активност.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?