Масираните проверки уловиха контрабанда на горива за над 4 млн. лева

След обявените масирани проверки на вноса на горива, екипи от полицаи, данъчни и митничари разкриха контрабандни схеми за над 4 млн. лева, съобщиха в петък от МВР. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов съобщи неотдавна за акцията, насочена срещу 16 фирми, занимаващи се с внос и търговия на горива, но без да даде подробности.

Сега стана ясно, че проверките са извършени в периода 10-12 август включително, като техен обект са били 10 фирми, 4 складови бази и 82 автоцистерни, влизащи в България от Гърция. Междувременно са извършени и насрещни проверки на рискови фирми, за които е имало данни за финансови престъпления – неплащане на дължимия акциз и ДДС. В офисите им е извършена проверка и е осъществен непосредствен контрол при разтоварването на доставените горива.

Установените щети до момента от неплатен ДДС и акциз са за 2.457млн. лв. Предотвратено е неправомерно ползване на ДДС за 525 хил. лв. за период от една седмица.

Съвместните екипи установили и престъпна схема, при която чрез използване на свързани фирми, регистрирани като “данъчен склад” и “краен потребител” по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове (ДАДС) за периода от 1 май до момента държавният бюджет е ощетен с около 1.357 млн. лв. неплатен акциз.

С намесата на криминалистите, данъчните и митничарите е предотвратена възможността фирмите да си спестят плащането на акциз и ДДС при осъществените междуфирмени доставки на стойност около 560 хил. лева.

В хода на операцията са проверени предварително набелязани фирми, за които има данни, че източват ДДС. При една от тях е установено, че чрез неправомерно ползване на ДДС тя е ощетила бюджета с около 400 хил. лева за три месеца.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 255 от НК.

Проверяват се още две фирми, за които има данни за ощетяване на държавния бюджет чрез неправомерно ползване на ДДС за около 700 хил. лв. само за юли т. г.

След приключване на проверките на експертите, материалите ще бъдат предоставени на ВКП с мнение за образуване на досъдебно производство.

Споделяне

Още от България