Масивен инфаркт е причинил смъртта на Стоян Тонев

Стоян Тонев, сн: БГНЕС

Масивен инфаркт на миокарда е причината за смъртта на бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев. Това е установила аутопсията, извършена в болницата в Пазарджик. Той беше открит мъртъв в неделя следобед във вилата си край Велинград.

Аутопсията не е открила никакви следи от насилие по тялото на Тонев. Тя е установила, че той е имал поставени стентове на кръвоносни съдове, което говори за налични сърдечни проблеми в миналото.

Тонев бе директор на ВМА в продължение на 11 години - от септември 2002 до ноември 2013 г., когато бе пенсиониран от правителството на Пламен Орешарски.

След това той стана кандидат-депутат от листата на ГЕРБ и през 2014 година влезе в парламента и оглави парламентарната комисия по здравеопазване.

След изтекъл в медиите одит за злоупотреби във ВМА в неговия мандат, Тонев се прости с всички постове, а срещу него започна разследване и му бяха повдигнати обвинения.

В последствие станаха публично достояние още одити, констатиращи системното източване на ВМА от 2005 година насам, без да са предприети никакви действия за пресичане на описаните в тях практики.

Първоначално Тонев бе обвинен за неизгодни договори и безстопанственост заради договорите на държавната болница с частната клиника на шефката на дерматологичното отделение в болницата проф. Мирослава Кадурина "Дерма Прим". Според обвинението от тези договори са настъпили щети за ВМА в размер на над 600 000 лева.

През 2016 година той получи второ обвинение - за ощетяващи държавната болница договори с частната лаборатория за образна диагностика “Астра“. Според прокуратурата от това е настъпила вреда за 16.3 млн. лева за ВМА. Освен Тонев обвиняем бе и бившият началник на катедрата по образна диагностика в болницата Андрей Иванов.

След смъртта на Тонев за неизгодните договори, ощетили ВМА, пред съда ще отговарят Кадурина и Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?