Мъск получил одобрение за свръхзвуковия влак между Ню Йорк и Вашингтон

Илон Мъск, сн: ЕПА/БГНЕС

Американският технически предприемач Илон Мъск съобщи чрез Туитър, че е получил "устно одобрение от правителството" да построи тунел за свръхскоростна транспортна връзка между Ню Йорк и Вашингтон, която ще съкрати времето за пътуване между двата града до около 29 минути, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. Високоскоростният влак Асела на Армтрак взима разстоянието от 355 километра за близо три часа.

Мъск обаче не каза от кого е получил одобрение за проекта си, но Белият дом потвърди, че е водил "обещаващи разговори" за тунела с Мъск и ръководители на компанията му за прокопаване на тунели Боринг Ко. Говорителка на Белия дом не пожела да каже кой е разговарял с Мъск и дали той е имал лична среща със служители на администрацията.

Компанията Боринг Ко. посочи в свое изявление, че е получила положителни реакции на предложението си за тунела и "устна подкрепа от ключови правителствени фактори при вземането на решения". В съобщението на компанията се посочва, че тя очаква да получи официално одобрение по-късно тази година.

Илон Мъск е начело на компанията Тесла, която произвежда електрически коли, и на Спейс Екс, която произвежда космически ракети. Преди няколко години той предложи т.нар. системи Хиперлуп за транспортиране на капсули с хора и товари през тръба със скорост близо 1126 км в час.

В други туитове той каза, че първите тунели ще облекчат задръстванията в Лос Анджелис и че компанията му вероятно ще построи хиперлуп от Лос Анджелис до Сан Франциско и друг в Тексас.

Служители във Вашингтон и Ню Йорк заявиха, че не са одобрявали никакъв проект и че според федералните закони Мъск трябва да получи много екологични и строителни разрешителни, за да може да започне такъв амбициозен проект.

Давайки знак, че туитовете на Мъск може би са прибързани, говорителят на кмета на Ню Йорк Бил де Блазио отговори, също чрез Туитър, че "Това е новина за Градския съвет".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?