Мъск преговаря със саудитски фонд за "Тесла"

Сн. БГНЕС/ЕПА

Суверенния фонд на Саудитска Арабия (PIF) е инвеститорът, с който преговаря Илон Мъск, основател и изпълнителен директор на производителя на електромобили "Тесла" (Tesla). В свой пост Мъск обяви, че фондът е готов да помогне за свалянето на компанията от борсата и превръщането ѝ от публично в частно дружество.

Сделката все още не е приключила, допълва Асошиейтед прес.

Основателят на "Тесла" изненадващо обяви намеренията си за делистване на компанията за електромобили през миналата седмица. Тогава той каза, че ще направи дружеството частно срещу 72 млрд. долара, но без да дава подробности от къде ще дойдат те.

Сега Мъск обясни, че голяма част от средствата ще дойдат от придобиване на акции,р а не от облигации. Инвеститорите, които не желаят да останат в компанията, след като тя вече не се търгува на борсата, ще получат по 420 долара на акция. Мъск посочи, че очаква една трета от акционерите да продадат дела си.

Преди около две години саудитският суверенен фонд се свърза с мен неколкократно за преговори за изкупуване на "Тесла", пиша Мъск в понеделник. Той добавя, че разговорите започнали в началото на 2017 г.

"Очевидно саудитският суверенен фонд разполага с повече от достатъчно пари за такава трансакция", допълни Мъск. Той пише още, че след като съобщил, че иска да свали "Тесла" от борсата, управляващият директор на саудитския фонд е изразил подкрепа за сделката.

"Напуснах срещата (с фонда) на 31 юли без съмнение, че сделката може да бъде приключена", посочи Мъск.

Той допълва, че неотдавна саудитският суверенен фонд е придобил близо 5% процента от компанията през борсата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?