Мъск се разделя с пост в "Тесла" и 20 млн. долара заради борсова измама

Илон Мъск

Американският предприемач Илон Мъск сключи споразумение с Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ за уреждане на повдигнатите срещу него претенции за измама на инвеститорите заради съобщението му в Туитър от 7 август, че обмисля изваждането на компанията от фондовата борса при цена на акциите ѝ от 420 долара и че финансирането за тази операция е осигурено.

В резултат на договорката бизнесменът ще плати глоба от 20 милиона долара и ще се оттегли от поста председател на съвета на директорите на компанията "Тесла" (Tesla), съобщиха световните агенции.

Мъск има 45 дни срок да се оттегли от председателското място в борда и не трябва да го заема в продължение на поне три години. В компанията също така ще бъдат назначени двама независими директори, които отвътре да осъществяват контрол в компанията.

Американският борсов регулатор обяви, че е постигнато споразумение само два дни след като заведе дело с искане Мъск да бъде отстранен от поста главен изпълнителен директор. Причината е, че със съобщението си в Туитър той е извършил борсова манипулация, в резултат на която акциите на компанията му поскъпнаха с 6 на сто.

В началото на август Мъск обяви, че възнамерява да изкупи всички акции на "Тесла" от борсата, да свали от финансовия пазар, тъй като вече преговарял със суверенния фонд на Саудитска Арабия (PIF) да влезе в компанията. Седмица по-късно обаче обяви, че дружеството ще остане публично.

Така се стигна до заплахата предприемачът да бъде отстранен от прякото ръководство на компанията си, а в петък акциите на "Тесла" на Нюйорсктата борса паднаха с 12 на сто.

В резултат идва и сега обявеното споразумение на бизнесмена с регулаторните власти.

Споделяне

Още от Бизнес