Маскиран полицай разследван за побой по време на юлската блокада на НС

Служителят е уличен в "непредизвикано с нищо, явно, видимо, флагрантно полицейско насилие"

Снимка: БГНЕС

Полицаят, за когото неотдавна вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че е предаден на прокуратурата по подозрения, че е превишил правата си по време на блокадата на парламента от 23 срещу 24 юли, вече се разследва за полицейско насилие. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред медиите след заседанието на ВСС в четвъртък.

"Той беше идентифициран с помощта на ръководството на МВР по телевизионните записи. Този човек беше идентифициран от ръководството на МВР по наше искане, независимо дори от факта, че е носел и бяла маска под шлема си – нещо, което е абсолютно забранено в полицейските атрибути при такива действия", коментира ръководителят на обвинението.

Според него униформеният е осъществил "едно непредизвикано с нищо, явно, видимо, флагрантно полицейско насилие, което всъщност осъществява само защото е с шлем, палка и носи пагони и в крайна сметка хвърля една много тъмна сянка върху всички други негови колеги, които в същата вечер са проявили максимално търпение".

След сблъсъците между протестиращи и полиция по време на неуспешния опит за евакуация на министри и депутати от БСП и ДПС с бял автобус, разследващите са образували още две дела – срещу неизвестни извършители за причиняване на телесни повреди на униформени и за изпочупването на автобуса. Тогава около храм-паметник "Св. Александър Невски" се появиха видимо агресивни демонстранти, приличащи на футболни фенове, които замеряха белия рейс и полицаите с камъни.

"Има лица, които са почти установени, защото проверката е приключила и след като е приключила е образувано наказателно производство. Това е станало, мисля, в понеделник", добави Цацаров.

Дело за хулиганство е образувано и след т.нар. "Голямо посрещане" на депутатите на 4 септември, когато в района на парламента бяха докарани няколко рейса с привърженици на ГЕРБ. Именно част от тях се държаха по-агресивно, като дърпаха заграждения с помощта на вериги. Никой от тях обаче не бе задържан.

"Друг обаче е въпросът, че имаше установено лице на снимки, че то просто държи ограда", каза главният прокурор с уточнението, че подчинените му ще преценяват дали някои от въпросните протестиращи е хулиганствал, след като разпитат и присъствалите на мястото полицаи.

По повод подновените пред ВСС протести срещу члена на съвета Камен Ситнилски, срещу когото има образувано дисциплинарно производство, Цацаров коментира, че има изпратен сигнал, но разследващите няма как да се занимават с въпроса дали демонстрациите са спонтанни или платени.

"Няма престъпление "автентичен" и "неавтентичен" протест", поясни главният прокурор, добавяйки, че проверката ще се занимае с това доколко участниците в демонстрацията престъпват закона, ако хулиганстват.

Той потвърди и че разследването у нас за смъртта на писателя Георги Марков е прекратено заради изтекла давност. Обясни обаче, че ако британските власти поискат информация от българските, това не би било проблем.

"При нас е приключило по една проста причина – изтекла давност. Може би институтите са различни в българското и в британското право. Дали британските служби ще добият някакви резултати след 35 години – това знаят те самите. На мен, доколкото ми е известно, печалната сачма се намира в Музея на британската полиция – сами си направете извода за това и те какви резултати биха постигнали", обобщи иронично Сотир Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България