Маскиран се е опитал да влезе в къщата на Гебрев

Кадри от охранителните камери в дома на Гебрев.

Маскиран мъж се е опитал да влезе в къщата на бизнесмена Емилиян Гебрев. Случката е от ноември миналата година, месец след като той е поискал да се възобнови разследването за отравянето му през 2015 г. Подадена е жалба до полицията, съобщава бТВ. Не е ясно на какъв етап е разследването, тъй като от МВР отказват подробности.

Веднага не съм подал жалбата – на часа, на секундата. Първото нещо, което направих и което за мен беше най-правилното – да се обадя на наблюдаващия прокурор по т.н. важно, водещо дело за продължението от 2015 г. За жалост, отговорът, който получих от наблюдаващия прокурор беше, че това не е към спуснатите му задачи и не е в неговия периметър на дейност”, заяви Гебрев.

„Водещото дело” за отравянето на Гебрев също отлежава в столичната полиция вече 4 години. За него се заговори едва след като разследващият сайт Belingcat откри сходство между отравянето на Гебрев и това на бившия двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Според сайта един от участниците в отравянето на Скрипал – агентът на руското ГРУ Денис Сергеев е бил у нас под фалшивата самоличност на Сергей Федотов по времето, когато Гебрев е отровен - през април 2015 г. За случаят не е бил уведомен тогавашният президент Росен Плевнелиев, заяви преди няколко дни бившият военен министър Николай Ненчев. Самият той твърди, че е научил не от службите, а от по други канали. Сегашният държавен глава Румен Радев също твърдеше, че никой не го е уведомил преди за случая да се разшуми по медиите.

Някой ще каже, че сигурно преигравам или нещо друго си измислям. Аз задавам един конкретен въпрос – всичките тези, които могат да изрекат тези думи, ако с тях се е случило това, което се е случило с мен през 2015 г., няма ли да бъдат до безкрайност мнителни и нащрек за всяко едно нещо, което не е нормално, защото всички са ме питали досега, които са разследвали „Вие забелязахте ли нещо ненормално, забелязахте ли нещо, което не се случва всеки ден или нещо странно”, заявява Гебрев по повод опита за нахлуване в дома му.

В момента се разследва опит за убийството му през 2015 г. Самият Гебрев твърди, че е имал същите симптоми като Скрипал и че е възможно да е отровен с вещество, подобно на „Новичок”. Българските власти твърдят, че все още чакат отговор от Великобритания дали отроват съвпада или е близка до „Новичок”. Междувременно стана ясно, че у нас е пристигнал екип от разследващи от Великобритания, за да помага.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?