Маскиран свидетел срещу Маргините изскочи из под прокурорска тога

Маскиран свидетел срещу Маргините изскочи из под прокурорска тога

Изненадващ ход по делото "Маргини" предприе прокуратурата в сряда. В началото на заседанието обвинителите Николай Кокинов и Роман Василев поискаха да бъде разпитан нов свидетел, който щял да изложи факти и обстоятелства, свързани със създаването на организираната престъпна група за подготовката на три убийства. Освен това, твърдят прокурорите, свидетелят разговарял пряко с част от подсъдимите.

Делото срещу Красимир и Николай Маринови и още четири лица продължи в отсъствието на малкия брат, който изчезна преди месец след убийството на Боби Цанков. Малкия Маргин остава задочно обвиняем в процеса.

Веднага след показния разстрел на бившия радиоводещ Маргините бяха обявени за негови поръчители. Николай Маринов обаче изчезна, а брат му бе освободен поради липса на доказателства. Малко преди съдът обаче да пусне Красимир Маринов от ареста, той бе обвинен в създаването и ръководенето на група за разпространение на наркотици и бе върнат зад решетките.

Двамата братя бяха обвинени, че са поръчали убийството на Цанков на база показанията на Иво Илчев и Валентин Дарев. Техните твърдения обаче не издържаха пред съда и Големия Маргин получи мярка "подписка" по това производство.

Именно Иво Илчев стана "жокерът", който прокуратурата извади в сряда по делото за подготовката на убийствата на Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров – Доктора (последните двама вече са покойници б.р.).

Съдът допусна изслушването на Илчев, който влезе в залата с маска на главата, тъй като бил защитен свидетел по друго дело. По кое точно не бе казано, но това не бе и нужно, за да могат всички присъстващи да се досетят, че става въпрос за досъдебното производство за убийството на Цанков.

При вида на свидетеля съдия Лада Паунова възкликна, че не ѝ е известна подобна мярка за защита на свидетел. Единият от адвокатите на Маргина добави, че е смутен от вида на свидетеля, а другият му защитник предположи, че под маската може да се крие прокурор от Софийска градска прокуратура.

Градският прокурор Кокинов каза, че няма проблем Илчев да свидетелства без маска, но при закрити врата. Защитниците обаче възразиха, тъй като до този момент на бяха предоставени никакви документи, доказващи че Илчев е защитен свидетел по друго дело. Така съдът даде почивка, за да могат прокурорите да представят нужните документи.

След почивката и предоставянето на документите прокурор Кокинов се отказа от желанието си разпитът на Илчев да стане "на тъмно" за журналистите и обществото и предложи да се изгради параван, зад който "жокерът" да свидетелства без маска.

Това предложение бе прието, но журналистите бях изведени от залата, тъй като започна четенето на секретните документите, които доказват, че Илчев е защитен свидетел. Тази процедура не продължи дълго, но при поредното влизане в залата на отразяващите делото, нямаше нито параван, нито защитен по друг процес и маскиран свидетел.

Процесът продължи с разпит на други двама свидетели, които с нищо не допринесоха за изясняване на истината. След като те дадоха показания в залата изненадващо се появи Елена Михалева, съпруга на Младен Михалев – Маджо. Видният бивш сикаджия и половинката му са в списъка с хората, които трябва да дадат показания по делото, но така и не се явяваха досега.

Елена Михалева, която бе придружавана от двама скъпо платени адвокати, също не подкрепи с нищо тезата на обвинението. Тя каза, че е омъжена за Младен Михалев от 1998 г. и оттогава досега живеят заедно. Госпожа Михалева била домакиня и нямала никаква представа с какво се занимава съпругът ѝ, който не я държал в течение на бизнес делата си.

Добави също, че не знае къде се намира в момента Младен Михалев. Бил по работа, но дали в България или чужбина – тя не знае. Елена Михалева имала участие във "Фарма – Дупница", но упълномощила мъжа си да движи служебните ѝ задължения.

Съдия Паунова попита свидетелката откъде може съпругът ѝ да бъде призован да се яви по делото. Елена Михалева каза, че не знае, защото от известно време живее в чужбина и добави, че не може и да обещае, че ще предаде на съпруга си да се яви и да свидетелства.

Преди това Михалева каза, че познава Красимир Маринов. Виждали се на новогодишни тържества преди много години и не си спомня дали са си говорили нещо конкретно.

С този разпит приключи и съдебното заседание. Едва след неговия край стана ясно, че маскираният свидетел Иво Илчев, който ще дава показание зад параван, е поискал адвокат, с което е изненадал неприятно прокурорите Кокинов и Василев.

Така разпитът на Илчев ще се проведе на следващото заседание след седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България