Местна медия: "Работата на журналистите в Крим става все по-опасна“

Маскирани заплашиха с оръжие български журналисти в Крим и отнеха техниката им

Маскирани заплашиха с оръжие български журналисти в Крим и отнеха техниката им

Няколко въоръжени и маскирани мъже от "спонтанно организиралите се" групи, които вече втора седмица контролират Крим заедно с изпратените от Русия тежковъоръжени военнослужещи без опознавателни знаци, нападнаха двамата български журналисти Димитър Кенаров и Боряна Кацарова.

Инцидентът е станал в четвъртък в столицата на автономната република Симферопол, докато двамата снимали как мъжете във военни униформи без отличителни знаци прибират в бус телевизионна техника от студиото на Асошиейтед прес. Кенаров съобщи за случилото се първо в личния си профил във Фейсбук.

 

"Седяхме в един ресторант, когато видяхме в отсрещната сграда да влизат маскирани въоръжени мъже и да изнасят оттам техника, явно техника от телевизионно студио. Аз направих няколко снимки с телефона си и един от маскираните дойде при мен, хвърли ме на земята, опря пистолет в главата ми и ми взе телефона, както и фотоапарата на моята приятелка. След това маскираните се върнаха в микробуса си, който беше без регистрационни номера, и си тръгнаха, това се случи", разказа Кенаров пред местната телевизия "Аргументи недели – Крим".

 

Попитан как си обяснява поведението на въоръжените мъже, той заяви, че Крим се намира във военна ситуация, в която "няма закони – законът е на силния и на този с оръжието". "Хората, които правят такива неща, очевидно не се подчиняват на никакъв закон“, каза журналистът.

 

За инцидента съобщи и Алексей Горохов от Центъра за разследваща журналистика и активист на обществената инициатива "Kрим SOS". Двамата българи са журналисти на свободна практика, като Кенаров предава за БТА и американската медийна организация "Пулицър център", а Кацарова е фотограф.

 

Междувременно в мрежата за видеосподеляне Ютюб се появи клип от охранителна камера, намираща се в района, където Кенаров и Кацарова са били нападнати. Заглавието на клипа е: Казаците на Аксьонов грабят чуждестранни журналисти.

 

 

На кадрите се вижда как няколко мъже, прибиращи телевизионна техника в бус, рязко тръгват към Кенаров, събарят го на земята и му отнемат телефона. След това взимат и фотоапарат от Кацарова. Докато един от въоръжените държи насочен пистолет към главата на Кенаров, друг му удря шамар през лицето.

Работата на журналистите в Крим става все по-опасна, съобщава още телевизия "Аргументи недели – Крим", чиито репортери също неведнъж са ставали обект на нападения по улиците на Симферопол. Медията разказва и за нападение срещу журналисти от германския вестник "Билд", извършено няколко часа след случая с българите. 

Кореспондентите на германското издание работели в крайпътно кафене в компанията на украинския си колега Владимир Илченко. Един от нападателите се нахвърлил върху фотокореспондента на "Билд" Андреас Тилен с думите: "Окупатори, вън от Крим!"

Тогава вторият журналист от вестника се опитал да обясни на нападателя, че те работят за медия и си вършат работата. Нападателят обаче взел компютъра на журналиста и започнал да звъни по мобилен телефон, за да повика "бойци от самоотбраната" да дойдат и да задържат "окупаторите". По думите на Илченко журналистите успели да си вземат компютъра и да избягат. Нападателите ги подгонили, но те успели да се качат в колата си и да заключат вратите. Преди да потеглят един от нападателите успял да счупи задната броня на автомобила.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?