Маските на закрито ще отпаднат на някои места за ваксинирани (обновена)

Маските на закрито ще отпаднат на някои места за ваксинирани (обновена)

Заради намаляващата заболеваемост от Covid-19 здравните власти подготвят допълнително разхлабване на мерките – носенето на маски ще отпадне за ваксинираните служители на някои закрити обществени места като зали за спорт, фризьорски салони, малки колективи от 5-7 души, където всички са ваксинирани. Ваксинацията ще се доказва със сертификат.

Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов в четвъртък. Предстои уточняване на детайлите в заповед на здравния министър, която вероятно ще излезе в понеделник.

Маските могат да отпаднат и за служителите в малки търговски обекти, но не и за клиентите. В малките заведения персоналът също може да е без маски, ако е ваксиниран.

Въвеждането на новите правила, от една страна, ще бъде облекчение за имунизираните граждани, на които при работа в определени закрити пространства няма да се налага да носят предпазна маска, тъй като са налице все повече научни данни, че хората с поставена ваксина не предават инфекцията, а в случай, че се разболеят, я прекарват по-леко. От друга страна - по този начин повече българи ще бъдат стимулирани да изберат ваксината като начин да предпазят себе си и близките си от коронавирусната инфекция.

Маските на закрито остават задължителни в градския транспорт, големи търговски обекти, както и административни сгради, където не може да се определи колко хора са ваксинирани.

"Постоянно се опитваме да стимулираме хората да се ваксинират. Опитваме се да търсим всякакви варианти, правим и информационна кампания. Последните дни има една тенденция все повече хора да желаят да се ваксинират", коментира Златанов. Той обаче заяви, че не предвиждат материални стимули за ваксинация.

Властите прибягват към тази мярка заради обнадеждаващите данни за заболеваемост под 50 на 100 000 души.

Споделяне

Още от Коронавирус