Маските са задължителни в час за 5-12 клас от четвъртък

За учениците от 1-4 клас ще решават учителите и педагогическите съвети

Снимка: Архив

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев издаде заповед, с която нарежда в учебните часове учениците от прогимназиален и гимназиален етап (от 5 до 12 клас) да носят лични предпазни средства за лице - защитна маска или защитен шлем. Заповедта влиза в сила незабавно, тоест на практика ще се прилага от четвъртък, 19 ноември.

Както и досега, продължава да е задължително поставянето на лични предпазни средства в общите части на училищата от ученици и учители, съобщи пресцентърът на МОН.

Допуска се учениците да бъдат без лични предпазни средства по време на изпитване, физически упражнения и др.

В училищния двор учениците и учителите ще могат да са без маска/шлем, когато няма взаимодействие с друга паралелка. Изключения се допускат и за учителите на 1-4 клас, които преподават само в една паралелка и е възможно спазване на дистанция между тях и учениците. 

За учениците от 1 до 4 клас носенето на маска/шлем по време на учебен час и други занимания може да бъде задължително по решение на педагогическия съвет или на преподаващия учител за всеки отделен час.

По време на учебен час, по преценка на учителите, както и във времето извън учебните часове, учениците ще могат да бъдат без лични предпазни средства, за кратко време, при широко отворени прозорци в класната стая, или когато са в училищния двор.

Изключение от заповедта са учениците, които имат здравословни причини и по предписание на специалист не е препоръчително носенето на лични предпазни средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България