Маските стават задължителни в час за 5-12 клас

За учениците от начален етап мярката ще е препоръчителна

Снимка: Архив

Маските най-вероятно ще станат задължителни за носене по време на учебен час за учениците от 5 до 12 клас и препоръчителни – за 1-4 клас. Около това решение са се обединили синдикати, директори на училища и експерти от министерството на образованието и науките.

Това съобщи във Фейсбук Диян Стаматов, директор на столичното 119-о училище, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България. До момента обаче няма официално решение на МОН, нито коментар от министерството. Стаматов обаче твърди, че предложенията от днес ще бъдат административно синхронизирани като решение на министерството.

Преди дни образователният министър Красимир Вълчев заяви, че ако се наложи, ще се плати и "цената" да се носят маски в час в името на основната стратегия на министерството в пандемията – максимално възможно присъствено обучение.

По непотвърдена информация в бъдещата заповед на МОН за маските ще има изключения за децата с различни заболявания, за които носенето на маска е особено вредно.

По-рано бе представена анкета сред директори, учители, родители и ученици, според която 50-60% от директорите подкрепят носенето на маски в гимназиалния и прогимназиалния етап, докато 50-60% родители считат, че маски не са нужни.

Планира се продължаването на учебните занятия да бъдат с локални решения на общинските и областни щабовете и РЗИ и чак след това решения да могат да се взимат и от училищата.

Споделяне

Още по темата

Още от България