Масларова: Няма пари за по-високи заплати на социалните работници

В момента не може да се говори за увеличение на заплатите на социалните работници, заяви пред журналисти в сряда социалният министър Емилия Масларова след среща с председателите на синдикатите КТ “Подкрепа” и КНСБ.

По думите на Маслорова не могат да се водят преговори за 50% увеличение на заплатите в системата на социалното подпомагане, каквото искане имат работещите в нея.

Срещата на социалния министър с представители на синдикатите дойде ден след като служителите в Пловдив и Русе спряха работата си за час в знак на протест срещу ниските заплати в сектора. Социалните работници искат по-високи възнаграждения, по-добри условия на труд и заплащане на извънреден труд.

Протестиращите бяха подкрепени и от техни колеги в Сливен, Враца и Стара Загора.

Недоволството на служителите дойде в момент, когато заради забавянето на наредбата за интеграционните добавки, социалните служби работят с удължено работно време и през уикенда заради големите опашки от хора с увреждания пред гишетата.

Сега средната брутна заплата в сектора е около 317 лева, като всеки месец социалните служби обслужват над 2-3 000 лева.

Д-р Константин Тренчев, президент на КТ “Подкрепа”, също посочи, че социалните работници са изключително натоварени, особено в началото на годината, когато се подават повечето документи за помощи.

За евентуалното повишаване на доходите в социалния сектор може да се мисли едва след като проследим изпълнението на приходната част на бюджета и видим откъде може да се направи вътрешно преразпределение на средствата, обясни Масларова.

Тя припомни, че от юли заплатите на служителите в бюджетната сфера ще бъдат увеличени с 10%. Според нея тогава е възможно и по-високо увеличение на възнагражденията не само на социалните работници, но и на персонала в детското здравеопазване и грижи.

В четвъртък ще бъде свикан Съветът по социално сътрудничество, на който ще бъдат разгледани исканията на протестиращите. На заседанието ще бъде направен анализ и на съществуващия колективен трудов договор в сектора.

Споделяне

Още от България