Масларова обвинена за присвояване на 11 млн. лева

Масларова обвинена за присвояване на 11 млн. лева

Софийската градска прокуратура повдигна във вторник две обвинение на бившия социален министър Емилия Масларова. Тя се яви във вторник с адвоката си Даниела Доковска в Националната следствена служба, където прекара около половин час. Малко по-късно последва втори удар за Масларова – Конституционният съд (КС) обяви, че отстраняването ѝ от председателския пост в парламентарната социална комисия не е противоконституционно. Съдът бе сезиран от депутати от БСП и ДПС, след като Масларова бе отстранена от поста през декември.

От прокуратурата съобщиха, че Масларова е обвинена за това, че в периода ноември 2007 – май 2009 г. като длъжностно лице в съучастие с други хора е присвоила държавни пари в размер на 11 038 405 лв., връчени в качеството ѝ на министър и поверени ѝ да ги управлява. До този момент се смяташе, че щетата е около 9 млн. лева. Обвинения са повдигнати и на бизнесмените Венцислав Драганов и Михаил Методиев, които се сочат за съучастници в престъплението, тъй като са свързани с фирмата, спечелила скандална обществената поръчка на министерството.

Извършеното се квалифицира като длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Спрямо Масларова е взета мярка за неотклонение – парична гаранция в размер на 50 000 лв.

От прокуратурата съобщиха, че Масларова е извършила и улесняващо присвояването престъпление по служба, като е нарушила служебните си задължения, предписани в Закона за обществените поръчки. Извършеното е в съучастие с бившия заместник-министър на труда и социалната политика Димитър Димитров и бившия главен секретар на ведомството Иван Пенев.

Масларова се отказа от депутатския си имунитет в началото на ноември м.г. заради "златния" ремонт на социалния дом в Стара Загора. За сградата бяха дадени 18.8 млн. лева или по 2450 лева на кв. метър. Извършените експертизи показват, че ремонтните дейности не би трябвало да струват повече от 5 млн. лева.

През лятото на миналата година депутати от предишния парламент разобличиха скандалната обществена поръчка. Центърът за социално обслужване в Стара Загора, за който стана ясно че е похарчена рекордната сума от близо 19 млн. лева, се оказа не просто "златен" за данъкоплатците, а и част от съмнителна схема, разиграна с участието на фирми, свързани със социалния министър Емилия Масларова. Фирмата, спечелила обществената поръчка за реконструкцията на сградата - "Стара Загора 2007", се оказа косвено свързана със съпруга на Масларова Антон Масларов.

В "Стара Загора 2007" ООД собственици са пет други дружества - "Елми", "Мела", "Байер", "Инекс монтажи" и "Конкордия", която е с най-голям дял – 99%. Едноличен собственик на "Конкордия" е Михаил Методиев.

Оказа се обаче, че и трите фирми, кандидатствали за реконструкцията, са свързани и водят към Масларова и съпруга ѝ. Част от фирмите, включително "Стара Загора 2007", са с адрес и телефони, съвпадащи с адреса и телефоните на хотел "Армира" в Старозагорските минерални бани. Хотелът е собственост на Венцислав Драганов, който пък фигурира и като лице за контакт на фирма "Конкордия". Драганов е съсобственик и на друга фирма – "Тема" - заедно с Елена Римпопова, която от своя страна е собственичката на фирма "Лена", чийто изпълнителен директор е Антон Масларов.

От прокуратурата разследват и информациите, че фирми, свързани със съпруга на Масларова, също са участвали в ремонта.

Решението на Конституционния съд

В същото време Конституционният съд отхвърли искането на 53-ма депутати за установяване на противоконституционност на решението на парламента от 9 декември, с което Масларова беше освободена като председател на комисията по труда и социалната политика към НС. Съдията Емилия Друмева е подписала решението с особено мнение.

Масларова бе свалена от председателския пост именно заради прокурорската проверка на скандалния ремонт. От Синята коалиция тогава обявиха, че не е морално народен представител, за когото прокуратурата смята, че са налице достатъчно доказателства за конкретно виновно поведение, да бъде председател на парламентарна комисия.

Отстраняването на Масларова бе оспорено пред Конституционния съд от депутати от БСП и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?