Масларова осъди държавата заради прокуратурата и ГЕРБ

Делото срещу нея е на 10 години, но все още се разследва

Емилия Масларова, снимка БГНЕС

Бившият социален министър Емилия Масларова осъди България пред Европейски съд по правата на човека заради коментари, направени от говорителя на тогавашния главен прокурор Борис Велчев и депутата от ГЕРБ Пламен Нунев. Заради тях държавата трябва да плати на Масларова 5000 евро за нарушаване на презумпцията за невиновност и 3000 евро разходи по делото.

Нарушението е направено от прокурор Стилиана Кожухарова и от депутата от ГЕРБ Пламен Нунев, който тогава е заместник-председател на парламентарната комисия за разследване на разходите на кабинета "Станишев".

Държавата ще плаща заради следното изказване на Пламен Нунев:

"Там ние (парламентарната комисия) сме фиксирали и служебните нарушения, които са извършени от бившата министърка Емилия Масларова. Знаем, че има образувано наказателно производство за присвояване на държавни пари в размер на около 11 млн. лв. Изводът, който може да се направи, е, че този случай е един типичен пример на корупционно поведение чрез нарушаване на Закона за обществените поръчки от висш представител на изпълнителната власт, от министъра", казва Нунев в интервю за седмичника "Политика" .

Според съда в Страсбург този коментар представлява грубо нарушение на презумпцията за невиновност.

Съдът смята същото и за коментарите на говорителя на главния прокурор Стилиана Кожухарова, направени на пресконференция в деня, в който Масларова се отказва от имунитета си през ноември 2009 година. Магистратите в Страсбург казват, че прокурорската е отишла отвъд представянето на информация за обществото, защото с коментарите си е индикирала, че Масларова е била отговорна за злоупотребите с публични средства, които са отишли във фирми на нейни приятели.

Съдът отхвърля претенциите на Масларова към изказването на премиера Бойко Борисов пред вестник "24 часа", който казва, че в нейния случай "всичко е ясно".

Емилия Масларова бе обвинена през ноември 2009 година за присвояване на над 11 млн. лева при ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Заедно с нея са подсъдими са собственикът на фирмата, извършила ремонта, Венцислав Драганов, управителят на дружеството Михаил Методиев, бившият заместник-социален министър Димитър Димитров, бившият главен секретар на министерството Иван Пенев и Росен Стефанов, който е отговарял за контрола на ремонтните дейности.

През 2017 година Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото заради "алогичните и абсурдни" твърдения в обвинителния акт на прокуратурата. На този фон съдиите признават, че срещу нея са събрани годни доказателства за извършени престъпления и присъдите на втора инстанция биха били осъдителни, ако не са били допуснатите от държавното обвинение тежки грешки.

Две години преди това Софийския градски съд (СГС) оправда всички подсъдими, а в мотивите към присъдата бе записано, че нито една от експертизите не казва колко точно пари са били изхарчени за ремонта. Според апелативните съдии СГС е използвал пороците на обвинителния акт, за да оправдае подсъдимите, вместо да го върне на прокуратурата.

Софийският апелативен съд заяви, че обвинителният акт в случая не отговаря на стандартите за какъвто и да е юридически акт, тъй като е "неясен, непълен, неразбираем, противоречив и концептуално невъзможен". Това го прави напълно негоден, за да има произнесена каквато и да е присъда.

През януари 2019 година делото срещу Емилия Масларова все още се намира в прокуратурата, която би трябвало да го разследва. Бившият социален министър от кабинета "Станишев" вече има основание да получи сериозно обезщетение и като жертва на бавно правосъдие.

Споделяне

Още от България