Масларова: Търсим резерви за по-високи пенсии от юли

Ще направя всичко възможно пенсиите да бъдат увеличени от 1 юли 2006 година, каквито бяха нашите предварителни намерения. Това се зарече министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова след срещата си със заместник-директора на Европейския департамент на Международния валутен фонд (МВФ) Аджай Чопра.

Масларова каза, че разчетите за вдигането на пенсиите се обсъждат в тройната коалиция. Предстоят срещи с председателите на парламентарните комисии по бюджет и финанси и икономическа политика, на които ще бъде обсъдено предстоящото увеличение, посочи още социалният министър.

Тя заяви още, че класът за прослуженото време няма да отпадне, докато не се договори със социалните партньори начин, който да не ощетява възнагражденията на работещите българи.

Масларова коментира, че възможността, която дава Законът за корпоративно подоходно облагане на работодателите, наемащи служители с по-голям трудов стаж, за намаляване два пъти на данъчната тежест. Това облекчение компенсира средствата, които работодателите отделят за добавките към заплатите за прослужено време. хора в България,  смята Емилия Масларова.

Според Аджай Чопра работните заплати трябва да се договарят на ниво фирма, защото във всяка отделна организация има различни приходи и конкуренция. Това е по-добър вариант, отколкото нивото на заплатите да се определя на секторно ниво, смята той.

Споделяне

Още от България