Масларова загрижена: Само картофите, чесънът и 12-годишното уиски са поевтинели

Снимка: БГНЕС

Депутатът от левицата Емилия Масларова влезе в спор със социалния министър Тотю Малденов за мерките, които предприема правителството към най-уязвимите групи, за да компенсира постоянно растящите цени на горива, хранителни стоки и др.

Младенов обясни, че е била облекчена процедурата за достъп до месечни помощи за отопление и хората, които ги ползват са се увеличили с 13 000 души. Той посочи, че са били разкрити 134 обществени трапезарии и припомни, че по негово настояване е увеличена минималната работна заплата.

Социална политика значи стандарт на живот. Скоро четох, че ние трябва да отидем в петия свят, но понеже нямало такъв, добре стоим в четвъртия свят, защото една четвърт от домакинствата са на дъното, една втора едва кърпят положението с около 135 евро на човек месечно. Публична тайна е, че цените в България на основни хранителни стоки са по-високи, отколкото в Германия и Франция“, заяви Масларова, която е и бивш социален министър и е разследвана за нашумелия като “златен“ ремонт на социалния дом в Стара Загора.

"Оказва се, че преди 100 години сме живели по-добре, защото сме консумирали близо 10 пъти повече сирене, а днес ядем по 30 грама на ден. Като знаем, че някои ядат по повече, значи други въобще не ядат", заяви тя.

Масларова поиска да се предприемат още мерки в подкрепа на най-бедните и ако трябва да се преразгледа бюджета. Самата Масларова не веднъж е била упреквана, че се явява сред най-бедните и уязвими групи с пищни и скъпи тоалети и аксесоари.

Според Масларова увеличението на минималната заплата не отговаря на ръста на цените и хората са недоволни от празните хладилници.

Чувам, че било много хубаво, че се увеличили цените на месото, защото сега ядем повече плодове и зеленчуци. Това обаче не вярно. Единствено има намаление в цената на чесъна, на картофите и 12-годишното уиски“, каза Масларова.

Младенов се защити като цитира доклад на Световната банка от февруари тази годна, според който България е успяла да намали най-тежките последствия от кризата върху жизнения стандарт на хората, благодарение на адекватната си социална политика. “Кризата не е променила съществено профила на бедността“, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?