Маслиново дърво на повече от три хиляди години продължава да ражда на остров Крит

Маслиново дърво на повече от три хиляди години продължава да ражда на остров Крит

Маслиново дръвче на повече от три хиляди години продължава да дава плодове на гръцкия остров Крит, съобщава в електронното си издание гръцкият в. "Етнос", цитиран от БТА във вторник. То се намира в селището Вувес, близо до град Ханя, и е най-старото на света.

В петък се организира обирането на родените от него маслини. Това ще стане по традиционен метод - с ръце, и ще бъде наблюдавано от участниците на международен семинар. След това маслините от местния вид цунати ще бъдат сертифицирани. През 1990 г. с единодушно решение на областния съвет на град Ханя маслиновото дръвче е обявено за природен паметник от изключително значение.

С венец от клони от маслиновото дръвче са награждавани победителите на маратона на олимпийските игри в Атина през 2004 г. и в Пекин през 2008 г. Клонче от дръвчето е съпровождало гръцката делегация на откриването на игрите в Лондон.

В близост до древното дърво се намира друго дърво, което е особено впечатляващо, тъй като ражда три вида маслини - каламата, цунати и короники.

Споделяне

Още от Балкани