Масов отлив от плащане на здравни осигуровки

През февруари броят на хората, които не плащат здравни осигуровки, се е увеличил с 40 хиляди, съобщи във вторник вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов. От планираните близо 180 млн. лева приходи от вноски, НЗОК е събрала едва половината. Синдикатът настоява да се предприемат спешни мерки за подобряване събираемостта от страна на касата на парите за здраве.

Д-р Димитър Димитров, който е председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването каза, че неосигурените лица са в българските болници и това са най-тежките случаи. Той посочи, че като директор на една от големите болници – бившата окръжна, е забелязал, че всеки ден се приемат между 8-10 души, които са не са здравно осигурени.

"Четвърта година за хората без здравна осигуровка заплащат медицинските лица”, посочи д-р Димитров. По думите му има грубо командно администриране от страна на НЗОК. "Касата може да е държавна, но парите са обществени. Увеличи се здравната осигуровка с 2% и тя отиде в резерв. Докато имаме виртуални пари, ще имаме виртуално здравеопазване”, каза той.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?