Масов протест в Братислава завърши със сблъсъци с полицията

Около 10 000 словаци участваха в антикорупционен протест в столицата Братислава с искания корумпираните политици да бъдат изпратени в затвора, съобщи в събота ДПА. Демонстрацията завърши със сблъсъци между стотина по-агресивни протестиращи и полицията.

Демонстрантите скандираха "Вкарайте корумпираните политици в затвора", "Вече ни омръзна" и "Национално предателство". Хвърляха яйца и банани срещу сградата на правителството и президентството, съобщава БТА.

Хиляди протестиращи излязоха на улицата и в други седем града въпреки студеното време. Първият подобен протест се състоя преди седмица, а организаторите заявиха, че акциите ще продължат.

Миналата година в интернет изтече разследване на словашкото разузнаване за широко разпространена корупция при управлението на предишния премиер Микулаш Дзуринда (1998-2006 г.), който е настоящ външен министър на Словакия.

Разследването с кодово название "Горила" установи, че политици и частни финансови компании са работили съвместно за назначения и договори с фирми, които са частично или изцяло държавна собственост, с цел лично облагодетелстване.

Корупционният скандал намали популярността на десноцентристките партии, които бяха на власт по това време, и увеличи подкрепата на популистките партии, които според проучванията са на път да влязат в парламента за първи път, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?