Масов слухов скрининг на новородени подготвя здравното министерство

Масов слухов скрининг на новородени подготвя здравното министерство

Министерството на здравеопазването валидира финансирането на националната програма за майчино и детско здравеопазване, съобщи здравният министър Петър Москов в сряда пред Нова телевизия. Той съобщи, че през следващите пет месеца ще бъдат вложени 2 млн. лв. в масов слухов скриниг и изследване на ретинопатия на новородените.

Парите ще бъдат използвани също така за скринигова програма за откриване на аутизъм при децата до 3 години и обучение на семейни лекари и психиатри.

По думите му, във всяка областна болница ще има екипи от психолог, социален работник и медицински специалист. Този екип ще прави медико-социален план за терапията на малките деца с хронични заболявания.

В университетските болници ще бъде финансирано създаването на високопрофилирани екипи за заболявания като ендокринология, онкология, сърдечносъдови болести и др. Те също ще се занимават с изготвянето на медико-социален план за лечението на децата и начина им на живот.

Министърът посочи, че това е нещо, което правителството прави за първи път в България и затова малко го интересува какво мислят депутатите от опозицията за реформата.

"Вчера в пленарната зала слушах тежки изстъпления от страна на опозицията. То обиди, то квалификации, то една жлъч се лее. Не ми пукаше, защото точно два часа преди това валидирахме финансирането на националната програма за майчино и детско здравеопазване”, коментира Москов.

Споделяне

Още от България