Масова демонстрация с искане за оставка на правителството в Тунис

Масова демонстрация с искане за оставка на правителството в Тунис

Десетки хиляди тунизийци изпълниха улиците на столицата Тунис снощи с искане за оставка на правителството, съобщиха световните агенции.

Масовата демонстрация, организирана от опозиционните партии, беше най-голямата от началото на политическата криза в страната преди две седмици, отбелязва Ройтерс. По данни на полицията близо 40 хиляди демонстранти са се събрали пред сградата на Националното учредително събрание /парламента/.

Светската опозиция се опитва да свали ръководеното от ислямисти правителство и да разпусне Националното учредително събрание, което работи по нова конституция и нов избирателен закон, отбелязва Франс прес.

По-рано вчера председателят на парламента Мустафа бен Джафаар обяви прекратяване на дейността на законодателния орган до започването на диалог между властите и опозицията.

Тунис е разкъсван от политическа криза особено след убийството на депутата Мохамед Брахми на 25 юли. Опозицията иска оставката на правителството, но премиерът Али Ларайед настоява първо Учредителното събрание да си свърши работата по новата конституция и избирателния закон преди изборите, свикани на 17 декември.

Спирането на работата на парламента без съмнение ще обърка плановете на премиера Али Ларайед, посочва АФП.

Министерството на вътрешните работи обяви, че вчера следобед е ликвидирало "терорист" в предградие на Тунис, в рамките на операции срещу въоръжени ислямистки групи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят