Масова проверка на млекопреработвателните предприятия

Инспекторите на ветеринарно-санитарния контрол проверяват дали при всичките 247 млекопреработвателни предприятия в страната записаното в технологичната документация съответства на записаното върху етикетите на млечните продукти, съобщи Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/.

В съобщението се уточнява, че глобите за несъответствие между технологията и записаното на етикетите е до 1000 лева при първо нарушение, при повторно може да се стигне и до затваряне на предприятието.  

На официалния сайт на службата е публикуван списъка на 40 млекопреработвателни предприятия, които са заявили, че влагат растителни мазнини в млечните си продукти. От службата подчертават, че към днешна дата всички тези предприятия са коректни по отношение на етикетирането на продукцията и обозначават върху етикетите на продуктите, че в тях са вложени растителни мазнини.  

В съобщението се пояснява, че влагането на растителни мазнини в млечните продукти не е забранено у нас и след отпадането на БДС няма задължителни рецепти за производството на млечни продукти.  Млекопреработвателите влагат растителни мазнини в млечните продукти, за да се постигне необходимата масленост на млечния концентрат.

От НВМС твърдят, че има проблеми с качеството на българското мляко, тъй като голяма част от него се добива от ферми с по две-три крави. В резултат на това част от млекопреработвателите купуват по-качествено и по-евтино мляко от чужбина.

Растителните мазнини не са опасни за човешкото здраве, стига да са преминали през задължителните процеси на рафиниране, които са отразени в сертификатите им, обясняват от службата.

Споделяне

Още от България