Масова стачка обхвана ЮАР

Масова стачка обхвана ЮАР

Хиляди държавни служители в Южна Африка участват в една от най-масовите стачки в историята на страната, предаде в сряда ББС.

Профсъюзите на работниците в държавния сектор предупредиха от опасност за пълно замиране на икономическия живот в страната. Повечето училища и болници са закрити вече 13-ти ден с искания за повишение на заплатите.

Президентът на ЮАР Табо Мбеки призова стачкуващите да прекратят заплахите срещу властите. Преговорите между профсъюзите и правителството са в задънена улица.

“Всичко ще бъде парализирано…държавните и обществени учреждения и икономиката. Това ще е огромна стачка с походи във всички основни градове и демонстрации около правителствените сгради”, заяви преди началото на стачката председателят на Конгреса на южноафриканските профсъюзи Уили Мадиша.

Според прогнозите на Конгреса, в сряда два милиона души няма да отидат на работа.

В страната не се движат влаковете, а в Йоханесбург обичайната забързана за работа тълпа е почти изчезнала.

Спорове с властите

Профсъюзите се отказаха от преразглеждане на предложението на правителството да вдигне заплатите на държавните служител с 7,25% и на 1 юни обявиха стачка.

Тези, които искаха повишаване на заплатите с 12% сега са готови да се съгласят на не по-малко от 10%.

В понеделник властите уволниха 638 стачкуващи медицински работници, тъй като според конституцията на ЮАР трудещите се в такива извънредни служби нямат право да стачкуват.

На служителите, които не попадат под тази забрана, ще бъдат приспаднати възнагражденията от заплатата за всеки ден, в който са участвали в стачката.

 “Бих казала, че сегашните преговори започнаха някъде миналата седмица в петък”, заяви министърът на обществените служби в ЮАР Джералдин Фрейзър-Молекети.

По думите ѝ правителството се надява, че разногласията свързани със стачката ще бъдат разрешени в най-скоро време.

Споделяне

Още от Свят