Масовата ваксинация може да започне преди края на май

Масовата ваксинация може да започне преди края на май

"Масовата ваксинация ще започне с възрастните хора. До края на януари очаквам да имаме конкретно разписан план кога започва имунизацията и кога ще приключат ключовите фази с хората на първа линия. Вероятно до края на май, а може би по-рано, ще започне масовата ваксинация".

Това каза пред Нова тв здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му масовата ваксинация ще започне, когато имаме достатъчно количество ваксини, за да се обезпечи безопасността на тяхното разпространение. До края на януари се очаква да дойде втора ваксина, която ще има разрешение около 6 – 8 януари.

В понеделник пристига втората доставка с ваксини – 25 хиляди ваксини, които ще бъдат разпределени до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

Учителите попадат във втората фаза на ваксинацията. Когато изчерпим желаещите да се ваксинират от първа фаза, започваме с втората фаза – това са възрастните хора и учителите, заяви проф. Ангелов.

Здравният министър посочи, че се чувства добре след ваксинацията. "Имах само лека чувствителност на мястото, където беше поставена инжекцията", заяви той.

"Страхът у хората, който се дължи на липсата на информация, намалява. Това е заради повечето информация, която получават те", каза министърът. От фирмите производители на ваксините ще се изискват максималните данни за тях, за да може българските граждани да направят информиран избор.

По думите му намалява броят на неинформираните хора, увеличава се броят на информираните и именно това е причината страхът да намалява.

"Ние ще направим така, че цялата информация, която имаме за ваксините, ще изискваме от фирмите производители да дадат информация, за да може да я предоставяме на гражданите. Само така гражданите ще знаят", подчерта Ангелов и съобщи, че се разработва уеб базирано приложение, чрез което българските лекари ще получават цялата достъпна информация за ваксините в целия свят, за да могат да съветват пациентите си и те да правят информиран избор.

"Лекарите ще могат да предложат най-добрата ваксина, съобразена с пол, възраст, очаквани реакции", заяви Ангелов.

Седмица, след като малките ученици се върнат в клас, ще направим анализ за по-големите, каза още той по повод предстоящо утре връщане на децата от началния курс в училищата, както и отварянето на яслите и детските градини. "Стъпили сме на научни доказателства, според които няма разлика в заболяваемостта в семействата, които живеят с дете до 11-годишна възраст, и без дете. За по-големите ученици – ще направим анализ на ситуацията през първата седмица и тогава ще вземем решение", посочи той.

Министърът призова българите да не се поддават на опиянението на добрите резултати, постигнати до момента.

"Следим ежедневно всяко едно число. Действаме премерено и не се поддаваме на опиянението от резултатите. Успехът се дължи на навреме въведените мерки. Те бяха въведени, за да подарим време на българските граждани. Време да останат здрави", добави той.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?