Масови арести за експлозиите в Наджаф и Кербала

Иракските власти задържаха петдесет души, заподозрени във връзка с експлозиите в Наджаф, и забраниха достъпа на автомобили до центъра на свещения шиитски град, за да бъдат предотвратени нови атентати с коли бомби, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на губернатора на града Аднан аз Зуруфи.

По последни данни от местните болници жертвите от атентатите в неделя са достигнали 54 души, а ранените са 142-ма.

Губернаторът уточни, че един от арестуваните в понеделник сутринта е гражданин на арабска държава. Всички задържани в момента се разпитват.

При експлозия на кола бомба вчера недалеч от гробницата на имам Хюсеин в съседния шиитски град Кербала загинаха 13 души, сред които жени и деца, а 33-ма бяха ранени. Експлозията в Наджаф също стана в близост до свещено за шиитите място - гробницата на имам Али.

Също в неделя 10 работници на базирана в САЩ компания са били отвлечени.

Шиитски духовници зоват да не се търси отмъщение за атентатите

Шиитски духовници хвърлят върху сунитски екстремисти цялата вина за атентатите в шиитските свещени градове Наджаф и Кербала.

Но, както съобщава кореспондентът на ББС в Багдад, те също така са призовали последователите си да не търсят отмъщение.

Уважаваният шиитски духовник Махомед Бар ал - Улум заяви, че шиитите, които са мнозинство в Ирак, се готвят да участват мирно в изборите през януари.

Директорът на болницата Ал Хаким в Наджаф описва атентата като "катастрофа". Колата бомба е била взривена в претъпкана автогара в центъра на града в близост до мавзолея Имам Али. Това е най-свещеното място за иракските шиити.

Очевидци казват, че колата бомба е разрушила почти напълно терминала и някои съседни сгради, като е превърнала улицата в огромна касапница. Това стана само часове, след като друга кола-бомба беше взривена в Кербала - друг свещен шиитски град, като причини смъртта на много цивилни пред входа на местната автогара.

Висш шиитски духовник заяви, че това е опит да се разпали гражданска война още преди провеждането на изборите през следващия месец и призова към спокойствие.

Говорител на движението Садър, ръководено от радикалния духовник Моктада ал Садър заяви, че гражданската война ще бъде истински ад. Той също призова шиитите да не търсят реванш и да не отмъщават.

Междувременно на багдадската улица Хайфа, само на няколко преки от Зелената зона, въоръжени мъже, които не направиха опит да прикрият лицата си, извлякоха от колата му висш иракски служител от изборната администрация и неговите охранители, накараха ги да коленичат и ги застреляха.

Член на комисията заяви, че те са станали обект на нападение, заради работата, която вършат, но според него никакво насилие няма да спре провеждането на изборите на датата, за която са планирани.

Американският сенатор демократ Джо Байдън каза, че това убийство ще има "травматизиращ ефект" върху подготовката на изборите в Ирак.

Вече се сбъдват прогнозите, че насилието в страната ще ескалира с наближаването на вота, насрочен за края на януари.

Много иракски партии и групировки искат отлагане на изборите заради зачестилите атаки. Иракското правителство и САЩ обаче засега са категорични в намерението си да не променят датата, като смятат, че това е ключов тест и възможност за създаване на международна легитимност на иракското управление.

Новият изблик на насилие в Ирак избухна в деня, когато списание Тайм определи президента Джордж Буш за личност на годината. Започната от неговата администрация война в Ирак се превърна в основния фактор за оценката, която Буш получава както в чужбина, така и у дома.

Централният аргумент на Буш - че сваленият иракски лидер Саддам Хюсеин е имал оръжия за масово поразяване, застрашаващи САЩ - се оказа базиран на невярна разузнавателна информация. Впоследствие обаче Буш каза, че дори самото сваляне на Саддам Хюсеин от власт е било достатъчна причина за войната.

Още от Свят