Масови арести за корупция в агенцията за българите в чужбина

ВМРО побърза да се разграничи от задържания шеф Петър Харалампиев

Задържаният шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев. Сн.: БГНЕС

Близо 20 души са задържани при акция на спецпрокуратурата в понеделник сутринта по подозрения за корупционна афера, свързана с фалшиви документи и длъжностни престъпления с Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Сред арестуваните е и шефът на институцията Петър Харалампиев, който бе назначен на поста през май м.г. от квотата на ВМРО в "Обединени патриоти". Задържан е и главният секретар на агенцията.

По първоначална информация разследващите работят по случая от около 4 месеца, като делото е образувано по сигнал за издавани документи за български произход срещу 5000 евро, подаден до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Арестувани са и заподозрени в посредническа дейност и намиране на желаещи за български паспорт от Македония, Украйна и Молдова. На този етап разследващите предполагат, че престъпната група с лидер Харалaмпиев, е реализирала огромна печалба, като са издавани по около 30 фалшиви документи за български произход седмично.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни, че обвинения на задържаните ще бъдат повдигнати най-рано във вторник

Следователи и спецпрокурори ръководеха обиски на редица адреси в София, Кюстендил и Плевен. Лично зам.-шефът на антикорупционната комисия Антон Славчев присъства на претърсването в сградата на Агенцията за българите в чужбина в столицата заедно с наблюдаващия прокурор по делото Ангел Кънев.

"Има прекалено много работа. Ще попречим на разследването с много, ако ви кажем всичко, за което питате“, каза прокурор Ангел Кънев, цитиран от БНР.

В Кюстендил бе извършен обиск на счетоводна къща центъра на града. Заедно с това тече обиск в къща село Драговищица. Изземват се документи, компютри, техника в търсене на доказателства дали има злоупотреби с даване на гражданство на чужденци, живеещи в Кюстендил.

Въпреки липсата на официална информация засега, от ВМРО побързаха да се разграничат от Петър Харалaмпиев, обявявайки, че той не бил член на нито една от трите партии в коалицията, партнираща на ГЕРБ в управлението, а е лидер на гражданското движение "БГ патриот". Добавиха също, че подкрепят работата на разследващите и настояват всички доказано виновни лица да получат възможно най-тежките наказания.

Вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО – Красимир Каракачанов, също декларира, че ако следствието докаже корупционна схема в агенцията за българите в чужбина, трябва да се действа безкомпромисно.

"Ако се окаже, че шефът на ДАБЧ и други лица, свързани с агенцията, са извършили такова нарушение, аз съм твърдо за това цялата строгост на закона да се стовари върху тях, защото политиката за даване на българско гражданство на етническите българи не е политика за лично облагодетелстване на този или на онзи", коментира той пред БНР.

За Цветан Цветанов (ГЕРБ) арестите са доказателство, че управляващите имат нулева толерантност към всеки, който заема отговорна позиция и влиза в схеми.

"Винаги много се е говорило за корупционни схеми, свързани с получаване на гражданство. Това е тема, която се дискутира в обществото от много дълго време. Това, което предприемат компетентните органи по случая е да покажат, че имаме нулева толерантност към всеки един, който заема определена отговорна позиция и влиза в някакви схеми, които биха могли да уронят престижа на страната ни. Ние като политици проявяваме изключително голяма подкрепа към подобни действия, за да може държавата да покаже, че се бори със всяко едно явление, което уронва престижа на институциите", каза той и допълни, че държавата е много по-силна от всеки, който иска да я разклати.

Агенцията се занимава с предоставяне на удостоверения за българско гражданство на чужденци. От години има сериозни подозрения, че служители на агенция вземат подкупи за издаване на необходимите документи. Структурата е под дългогодишния контрол на ВМРО.

Проверка на Върховната административна прокуратурата (ВАП) още през 2014 г. показа, че институцията е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход. Удостоверенията са необходими за натурализация на чужденците на основание български произход, което е едно от основанията за придобиване на български паспорт.

В отговор на тези констатации тогавашният служебен премиер Георги Близнашки уволни временния шеф на ДАБЧ Йордан Янев. Кашата обаче не бе забъркана само от Янев. Преди него титуляр на поста бе Росен Иванов – довереник на ексшефа на Националния исторически музей и бивш министър за българите в чужбина Божидар Димитров.

Резултатите от прокурорската проверка бяха толкова скандални, че корупцията изглеждаше единственото логично обяснение за действията на ДАБЧ. От 1500 проверени удостоверения за български произход през 2014 г., половината се оказаха дадени без доказателства, независимо от законовото изискване да има поне един документ за възходящ българин в родата на кандидата за гражданство.

Общо 90% от всички проверени удостоверения за предходните три години също се оказаха издадени без документи за наличие на възходящ българин. Оказа се, че при идентични случаи ДАБЧ издава удостоверения на едни хора, а на други отказва. Един от "клиентите" на агенцията не получил удостоверение, въпреки че доказал, че майка му е българка. После същият човек получил удостоверение със същите документи. По този начин 1644 души от Албания и Косово са получили удостоверения за български произход до началото на 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?