Масови бдения в памет на Виктория Маринова

В редица градове бяха запалени свещи с искане за разкриване на жестокото убийство

Хиляди граждани на редица градове в България излязоха в понеделник вечерта на бдения в памет на жестоко убитата в събота журналистка Виктория Маринова от малката русенска телевизия ТВН. Те запалиха свещи и положиха цвета около снимки на младата жена и призоваха прокуратурата за бързо разкриване на убиеца ѝ. 

Стотици русенци се събраха в центъра на града пред Паметника на Свободата да почетат тв водещата и да изразят съпричастността си към мъката на близките ѝ.  Близо час преди обявеното начало на бдението, вече имаше хора, със свещи в ръка, които търпеливо изчакваха, за да положат цвете пред снимката на Виктория, положена на паметника, предаде БНР.

Центърът на Русе бе изпълнен със скърбящи хора

Страх, ярост, мъка...така могат да се обобщят емоциите, които хората споделяха. Всички те отдават почит и скърбят за младата жена, която оставя сираче едно 7-годишно момиченце, допълва радиото. Голяма част от тях обаче са и притеснени, че в Русе има убиец на свобода. Не изключват възможността тя да е убита заради работата си, макар към момента да няма информация тя да е била заплашвана.

За вторник членове на един от спортните клубове в крайдунавския град и приятели на Виктория организират крос по маршрута, където тя е бягала за последно, преди да бъде брутално пребита, изнасилена и удушена.

Прокуратурата и МВР вече обявиха, че работят по всички версии за убийството – през психично болен, личен мотив и връзка с професионалната ѝ работа, и не подценяват нито една от тях. Въпреки че е иззет ДНК материал, все още няма съвпадения за идентифициране на извършителя и няма задържан за тежкото престъпление.

Стотици софиянци също се събраха да почетат с едноминутно мълчание паметта на Маринова пред църквата "Света Неделя“.

Софиянци: Нямаме доверие, че убиецът ще бъде разкрит, сн. БГНЕС

"Този път се надявам  реакцията на обществото да бъде много твърда, много остра, защото е нужно да излезем от този омагьосан кръг. Управляващите отдавна са загубили нашето доверие – доказано е. Затова и хората се събират днес, защото не вярват, че това убийство ще бъде разкрито“, каза участник в бдението.

Десетки пловдивчани се събраха на мълчаливо бдение със свещ в ръка в памет на убитата. Хората поискаха независими криминалисти, които да разследват смъртта на журналистката и създаването на фонд в подкрепа на нейното дете,  предаде агенция "Фокус". Чуха се и призиви към младите хора, които растат в страната ни да си помислят дали искат да останат тук заради несигурното си бъдеще.

Пловдивчани поискаха независимо разследване

В Стара Загора свещи в памет на русенската журналистка бяха запалени на площада пред църквата "Свети Николай". Организаторите призоваха за повече доверие в работата на МВР, за да могат разследващите да си свършат бързо работата, и поискаха справедлив процес за извършителя на жестокото убийство, когато бъде заловен. Също така обаче те изразиха съмнение, че властите у нас са способни да разкрият извършителя на престъплението.

В Ямбол местни журналисти организираха протестно шествие, към което се присъединиха таксиметрови шофьори. С развети знамена таксиметровите автомобили преминаха през целият град и спряха пред църквата "Свети Николай Чудотворец".

"Ние искаме всичко да бъде разкрито, за да не останем в неведение пак, както обикновено става с всички такива случаи. Искаме прокуратурата да си върши работата. Всичко е зациклило", коментира Иво Иванов, цитиран от БНР.

"Не можем да бъде безучастни като хора и като журналисти. Тук цитирам Георги Лозанов, който казва, че обществото трябва да пази онези, които пазят неговите права", допълва Мирослава Безос.

В Сливен също десетки хора се събраха в памет на Виктория.

Сливен също почете паметта на Виктория

Бдение в памет на Виктория Маринова имаше също така във Видин и Плевен. Там също се чуха призиви към полицията и прокуратурата да извършат адекватно разследване и да бъде откри извършителя. Те обаче също заподозряха, че може да се открие поредният клошар или психичто болен, на когото да се пришие жестокото убийство.

Споделяне

Още от България