Масови изключвания в управата на БЗНС-НС

С масови изключвания на членове на Управителния съвет на БЗНС-НС приключи в неделя 36-ият извънреден конгрес на земеделската пария. Над 10 души, сред които Стефан Личев, Борислав Китов, Димитър Чукарски, Румен Йончев, Евгени Жеков, Снежана Коларова и Татяна Цонкова, бяха отстранени, заради "нарушение на устава и уронване престижа на организацията" и защото отказали да изпълняват решeния на компетентните органи.

В БЗНС-НС има между четиридесет и триста души, които ще се опитват да рушат организацията, заяви пред форума Моньо Христов.

По думите му решението за изключване е взето и защото е бил направен опит да се направи споразумение с БСП, НДСВ и ДПС и за да бъде чисто лицето на организацията.

Преди това лидерът на БЗНС-НС Анастасия Мозер заяви пред делегатите на конгреса, че целта на форума е освобождаване на партията от корумпираните и олигарсите, от безпринципността и предателите на земеделската идея.

Отново се налага да ащитим народната и родна същност на нашата достойна организация от попълзновенията на разколниците и лъжеземеделците, каза тя. Не искаме разделение, но не можем да поемем отговорност за драстична конюнктурна промяна на политиката на съюза и опитите той да направи завой на ляво и да търси коалиция с БСП, посочи Мозер. Нашето място не е там, то е в умерената политика, в центъра и в демократичното пространство, заяви лидерът на БЗНС-НС.

Още при откриването на конгреса се повдигна и дежурния въпрос за обединението на земеделците. Да се формира група за връзка с всички части на земеделското движение, която да работи за единен земеделски съюз, предложи 90-годишният Андрей Андреев. Той е съратник в миналото на Г.М.Димитров и Никола Петков.

Лидерът на БЗНС "Н.Петков" Любен Божилов, който бе гост на партията на Мозер, съобщи за решението на неговата политическа сила до края на годината да се обедини с БЗНС-НС. Той призова да има земеделско участие в кандидат-президентската двойка, която ще излъчат десните сили. По думите му трябва да се отправи призив да се отменят текстовете в Закона за политическите партии, които не позволяват еднакви абревиатури и "дискриминират БЗНС".

Накрая конгресът прие декларация, според която трябва да се работи за обединение на всички формации, които споделят земеделските идеи. За първи път в българската история след 1990 година една политическа организация приема решение, с което задължава ръководството си да работи за обединение, каза пред форума Моньо Христов.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?