Масови оставки в руския в."Комерсант" заради уволнени от издателя журналисти

Масови оставки в руския в."Комерсант" заради уволнени от издателя журналисти

Старши редактор и 10 журналисти от руския всекидневник "Комерсант" съобщиха в понеделник, че напускат в знак на протест срещу уволнението на двама техни колеги заради статия за евентуална смяна на политик, близък до президента Владимир Путин.

Оставките, включващи целия политически отдел, показват напрежението между издателите и журналистите в руската медийна среда, която е силно контролирана и доминирана от медии, близки до Кремъл, отбелязва Ройтерс.

Специалният кореспондент на "Комерсант" Иван Сафронов и зам.-редакторът на политическия отдел Максим Иванов са били принудени да напуснат по настояване на основния акционер във вестника – милиардера Алишер Усманов. Причината е тяхна статия за председателя на Съвета на Федерацията (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко. Двамата журналисти съобщиха това във Фейсбук.

"Комерсант" е водещо руско бизнес издание, придобито от Усманов през 2006 г.

Въпросната статия е публикувана на 17 април. Като се позовават на неназовани източници, журналистите пишат, че в близките месеци Валентина Матвиенко може да бъде заменена на поста от Сергей Наришкин, шеф на руското външно разузнаване. Посочва се, че през месец май Матвиенко ще разговаря с Путин за оттеглянето си.

В статията се отбелязва, че "няма толкова много" формални основания за замяната на Матвиенко: "Освен ако не се предположи, че тя ще оглави структура, която да нправи влиятелна". Цитиран е неназован високопоставен източник, според който се обсъжда вариант Матвиенко да оглави Пенсионния фонд на Русия.

Същия ден същата информация се появява и в независимата онлайн телевизия "Дождь". Представители на Наришкин и Матвиенко определят новината за оставката като "слухове".

Не е ясно защо тази статия е разгневила толкова много Усманов. Негови представители не са пожелали да коментират нищо нито пред руски, нито пред чуждестранни медии.

Политическият редактор на "Комерсант" Глеб Черкасов съобщи, че той и още 10 негови колеги напускат в знак на солидарност със Сафронов и Иванов.

"Акционерът има право да взема персонални решения, служителите имат право да не се съгласяват с тях по един единствен начин – като сменят работата си", написа Черкасов във Фейсбук .

Рената Ямбаева, зам.-редактор на бизнес отдела, която не е подала оставка, обвини Усманов и един от неговите представители – Иван Стрешински, за уволнението на двамата журналисти, заявявайки, че става дума за външен натиск върху изданието.

"Може би някой от нашите читатели може да обясни на...Усманов и Стрешински, че точно сега те разбиват една от най-добрите руски медии", казва Ямбаева.

Фейсбук страниците на напускащите журналисти са препълнени с отзиви и гневни реакции. Повечето от тях изказват съжаление, че "Комерсант" остава без едни от най-добрите си журналисти, но в същото време ги поздравяват за доблестта да си тръгнат:

Boris Akimenko

Ама вие какво? Иска ви се свобода на словото?

Сигурно трябва да се пишат статии за това, че навсякъде, освен в Русия, е като в г.з, и всички искат да се преселят в Русия, че около нас има само врагове, за това, че в Америка всеки момент ще стане л..няно, в чуждите курорти е опасно, а в Крим всичко е наред?

А вие? Ех...

Сринахте работоспособноста на цели три ведомства! Тях сега сън не ги лови в очакване на смяна на ръководството:)


Alexander Soifer Руската интерпретация за свобода на словото и свобода на пресата: прославяй и благоденствай; критикувай и ще получиш х..й ((


Много по-рядко се срещат и хора, които смятат уволненията за правилни:

Two-Garyn Skomorohov Правилно са уволнили...Отдавна трябваше да започнат борба с фалшивите новини..Не трябва нищо да се измисля и да се смуче от палците, съчинявайки сплетни – и няма никого да уволняват. И с този почерк изобщо е трябвало да стане лекар, а не журналист:)))

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?