Масови протести на албанците в Прешево

Около 7000 етнически албанци се събраха вчера в южния сръбски град Прешево на протест с искания за освобождаване на няколко задържани лица и за повече автономия на южна Сърбия, съобщава Асошиейтед прес.

Демонстрантите носеха американски и албански знамена, и плакат с надпис: "Край на насилието, свобода за освободителите".

Настояваме за нови разговори за бъдещия статут на долината Прешево, която трябва да бъде поставена под международна защита, заяви Орхан Реджепи, местен лидер на етническото албанско Движение за демократичен просперитет.

Искаме край на бруталните действия на полицията и свобода за нашите момчета, каза Реджепи.

Ще освободим тази земя и тя ще стане албанска, заяви бившият бунтовнически лидер Муртеза.

Повод за протестите и ескалиращото напрежение е серията арести, които сръбската полиция извърши на 8 февруари в селата Велики Търновац и Кончул. Тогавна властите задържаха 12 албанци, сред които бившият политически лидер на официално разформированата Армия за освобождение на Прешево, Буяновац и Медведжа/АОПБМ/ Йонуз Муслиу. По-късно петима от задържаните бяха освободени.

Акцията на сръбските власти бе предприета след серия инциденти, сред които убийството на 4 февруари Селвер Фазлиу - служител на сръбските тайни служби.

При операцията по задържането на албанските активисти на 8 февруари бе открити голямо количество оръжие и муниции и униформи.

Пратеникът на Белград за Южна Сърбия Милисав Маркович каза, че властите са усилили мерките за сигурност. Маркович призова сърбите и етническите албанци да работят заедно за запазването на мира и за подобряване на условията за живот в този обеднял край на страната.

Орхан Реджепи каза обаче, че последните акции на сръбската полиция в Кончул и Велики Търновачц са имали за цел да засилят напрежението.

Новите власти не са по-различни от Милошевич, каза Реджепи. Според него прилагането на мирното споразумение от 2001 г. върви твърде бавно. Етническият албански лидер каза още, че в албанските села, разположени по границата с Косово, има твърде много сръбски жандармеристи.

Успоредно с това беше съобщено, че руски и американски миротворци от силите на НАТО в Косово /КейФОР/ са задържали при съвместна акция 33-ма души по подозрения за участие в различни престъпления, съобщи източник от руския контингент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според същия източник миротворците са иззели от местното население 120 единици стрелково оръжие, 75 противопехотни мини, две противотанкови гранати, голямо количество бойно снаряжение и муниции.

По време на операцията взрив причинил разрушения в сръбска къща, леко е пострадал и един автомобил. Няма пострадали сред миротворците от КейФОР, уточнил източникът, цитиран от руската агенция.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?