Масови протести срещу ромското насилие се проведоха в Асеновград и Бяла

Двама младежи са с опасност за живота след побоища от роми в последните дни

През последните десетина дни бяха организирани няколко протеста в Асеновград.

Два масови протеста с искане за справедливи наказания срещу ромското насилие се проведоха в неделя вечерта в Асеновград и Бяла.

Заради мащаба на събитието, в което се включиха хиляди, в Асеновград бяха командировани допълнителни полицейски сили от София и страната.

"Те и самите граждани вече разбраха, че никой няма полза от провокации и сблъсъци между различни етноси с полицията", коментира пред БНР главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция"

От вторник до неделя продължиха мирните протести срещу нападението преди повече от седмица над деца-гребци от група ромски младежи в Асеновград, което прерасна в сериозен сблъсък на етническа основа. Днес (неделя) се състоя най-масовият протест, в който взеха участие хора от цялата страна. Той премина без напрежение.

Шествието премина по централните улици на града, но този път без напрежение и опити за нахлуване в ромската махала. Pротестиращите изиграха хоро пред полицейските кордони, като бяха подкрепени и от група мотористи, пристигнали в града. Имаше призиви за освобождаването на Петър Низамов-Перата, който бе арестуван за нападение срещу телевизионен оператор. Участниците в протеста подкрепиха тези искания с аплодисменти.

В протеста участваха граждани от Смолян заради подобен на асеновградския инцидент - двама роми от Хасковско пребиха 27-годишен младеж от Смолян, който е в тежко състояние в болницата с опасност за живота. Полицията определи инцидента като криминален, а не етнически. Спорът е бил за момиче, а смолянчанинът е нападнал пръв, но жестокостта на побоя изкара над 200 на улицата.

Миналата неделя в Аеновград също се проведе сравнително мащабен протест срещу агресията с участието на над 5000 души. По време на събитието имаше силно полицейско присъствие и така и не се стигна до използване на осигуреното водно оръдие.

Хората в Асеновград не са доволни от действията на правоохранителните ограни спрямо нападателите над децата - гребци.

Деветима от нападателите бяха арестувани, задържани зад решетката от Асеновградския районен съд, но впоследствие при обжалването на мярката Пловдивският окръжен съд пусна двама с парична гаранция. Други двама бяха арестувани, след като са се укривали в село Боянци, те също остават в ареста с постоянна мярка за неотклонение, но обжалването им в Пловдив предстои.

През седмицата родителите на нападнатите деца успяха при втори опит да внесат в Народното събрание и да предадат на депутат от “Обединени патриоти” подписка с 10 000 участници. В нея се настоява за решителни мерки за справяне с ромското беззаконие.

През седмицата общината в Асеновград успя да преброи незаконните къщи в махала Лозница и да обеща да ги премахне.

Протест срещу насилието в неделя вечер събра и около 500 души в град Бяла.

Причината е тежък подбой, нанесен в нощта срещу събота от роми, в резултат на който 18-годишен младеж от град Бяла е в кома в болница в критично състояние. Инцидентът е станал след излизане от дискотека. 18-годишният Александър се е прибирал с приятели, когато са били пресрещнати от група от 12 роми. Единият от тях поискал цигара, като след това последвал скандал, който прераснал в побой, съобщава БНР. Единият от ромите ударил Александър в главата с бутилка от уиски.

Младежът е в болница в Русе с опасност за живота. От болницата в Русе съобщиха, че той продължава да е в кома, неконтактен е, с много тежка черепно-мозъчна травма и множество кръвоизливи в мозъка. Полицията е задържала 32-годишния ром, нанесъл удара в главата. Той е имал криминални прояви като непълнолетен.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?