Масови протести срещу съкращенията в ЕС

Евростат: 191 хил. души са останали без работа през януари

Хиляди протестираха в редица европейски градове срещу мерките за икономии, предизвикани от дълговата криза, съобщават информационните агенции в четвъртък. Демонстрации, организирани от профсъюзите, се състояха в Париж, Атина, Лисабон и Брюксел.

В Испания студенти протестираха в Барселона, Валенсия и Мадрид заради съкращенията на средствата за образование. Младежи в Барселона се сбиха с полицията, като някои от тях хвърляха камъни и запалиха кофи с боклук.

В Гърция членове на профсъюзите спряха работа за три часа в знак на протест срещу съкращаването на минималната заплата с 22% и рязкото намаляване на пенсиите и социалните помощи.

В Брюксел демонстрантите се събраха пред сградата на Европейската комисия и на националната банка, за да протестират срещу мерките за икономии, предвидени от ЕС за стабилизиране на еврото.

Демонстрациите се проведоха в навечерието на срещата на високо равнище на ЕС в четвъртък, която има за цел да даде стимул на растежа на икономиката и да затегне мерките за финансова стабилност. Профсъюзни лидери и работници призоваха лидерите на ЕС да намерят алтернатива на съкращенията на обществените услуги и социалните помощи.

Според данни на Евростат от четвъртък 24.325 млн. европейци са били безработни през януари. От тях близо 17 млн. са граждани на държавите от еврозоната. Спрямо декември безработните във всички държави-членки на ЕС са се увеличили със 191 хил. души, а в държавите от валутната общност – със 185 хил. души.

Безработицата сред мъжете в еврозоната се е увеличила през януари на годишна база до 10.5% от 9.7%, а сред жените – до 10.9% от 10.3%. За ЕС безработицата сред мъжете се е увеличила до 10.1% от 9.4%, а при жените – до 10.1% от 9.6%.

Най-сериозен е проблемът с младежката безработица. Над 5.5 млн. души под 25 години са безработни във всички 27 страни-членки на ЕС, от които 3.3 млн. души са граждани на държавите от еврозоната.

Средно за ЕС младежката безработица е била близо 22.4% през януари, а за еврозоната – 21.6%. Най-ниското ѝ ниво е регистрирано в Германия (7.8%), Австрия (8.9%) и Холандия (9%), а най-високо – в Испания (почти 50%), Гърция (48.1% според данни за ноември 2011 г.) и Словакия (36%).

Нивото на младежката безработица в България според Евростат е 28.9%. Като цяло безработицата у нас през януари се е увеличила до 11.5%. Нивото ѝ продължава да е по-високо от средното за ЕС – 10.1%. Безработицата в еврозоната е била 10,7% през първия месец на годината.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?