Масови протести в Грузия заради разследване за убийство на две момчета

Масови протести в Грузия заради разследване за убийство на две момчета

Главният прокурор на Грузия Иракли Шотадзе подаде оставка в четвъртък, след като хиляди хора се събраха пред сградата на неговото ведомство в Тбилиси, за да протестират срещу начина, по който се води разследването на убийствата с нож на две непълнолетни момчета на 1 декември м.г., предаде Ройтерс.


Оставката му обаче не удовлетвори протестиращите, които от сградата на главната прокуратура се преместиха към парламента с ново искане - за оставка на правителството на Грузия. "Тази система трябва да бъде разрушена", заяви представител на множеството.


Премиерът Гиорги Квирикашвили заяви на извънреден брифинг снощи, че няма да подава оставка. Той свика брифинга, след като не му бе разрешено да се обърне към участниците в масовия протест. Премиерът обаче обеща, че разследването на двойното убийство ще се поеме лично от вицепремиера и вътрешен министър Гиорги Гахария, като и самият той "ще следи отблизо и ще контролира целия процес", а родителите на убитите момчета ще получават всекидневно информация за хода на процеса.


16-годишните Давит Саралидзе и Леван Дадунашвили бяха убити при побой между ученици от две различни училища. Бащата на Давит - Заза Саралидзе, остро критикува разследването на убийството, за което подсъдими са други две момчета юноши. Вчера едно от тях бе признато за виновно, че е убило Дадунашвили, а второто - за опит за убийство на Саралидзе. Съдът обаче ги оправда по друго обвинение, че са участвали в убийство заедно с други хора, което предизвика масовия протест. Според Заза Саралидзе за убийството на сина му има и други виновни.


Протестиращото множество остана на бдение на централния столичен булевард "Руставели" и през нощта. Те заявяват, че няма да си тръгнат, докато не постигнат целта си - оставка на правителството, и смятат да организират палатков лагер на протеста пред сградата на парламента.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?