Масови протести в Скопие срещу "етническата подялба"

Под мотото "Гражданите казаха "не" на подялбата", македонските медии отразяват масовата демонстрация в понеделник вечерта в Скопие против предложения от правителството законопроект за децентрализация на страната.

Проектът, който е част от мирното споразумение между македонското правителство и етническите албански бунтовници през 2001 г., дава по-големи права на албанското малцинство, под чийто контрол ще преминат няколко общини. Това предизвика масови протести сред жителите на засегнатите райони.

При засилена полицейска охрана, над 20 000 македонци протестираха против "етническата подялба" и поискаха оставка на управляващите, които внесоха плана за децентрализация.

Много македонци се опасяват, че прилагането на закона ще доведе до федерализиране на страната, което според тях е първият етап към евентуалното създаване на Велика Албания, отбелязва АФП.

За разлика от ескалацията на напрежението в Струга - една от общините, която ще мине под албански контрол и където при масовите безредици полицията едва спаси министъра на отбраната - протестът в столицата премина спокойно, след като организаторите му се отказаха да блокират входовете на парламента, коментират агенциите.

Западните медии отбелязват, че спорната териториална реформа е подкрепяна от Европейския съюз, но правителството в Скопие е пропуснало да информира гражданите на страната както трябва и те разбират децентрализацията като начало на разделението на Македония.

Обединената опозиция поиска оставка на управляващите

Коментира се и че темата за децентрализацията е обединила за първи път скараната опозиция.

Подгизнала от проливния дъжд, тълпата призова правителството да подаде оставка, съобщава за митинга Ройтерс.

Ние сме против изнудването и шантажа, цитира АП бившия премиер Никола Клюсев. По думите му планът за децентрализация е резултат на натиск от страна на етнически албански лидери.

"Този въпрос не може да бъде решен от парламента. Той трябва да бъде решен от народа," каза лидерът на Либералната партия Стоян Андов пред протестиращите, някои от които държаха плакати с надписи "Предатели" и "Вие разделяте Македония".

Правителството няма много място за маневри

Много македонци се опасяват, че децентрализацията ще улесни районите с албанско мнозинство да се откъснат от Скопие и да се обединят със съседно Косово, ако то някога получи независимост от Белград.

Според правителството на Социалдемократическия съюз на Македония, в което участват и албански партии, преминаването на 16 общини под албански контрол е от съществено значение за мира и демокрацията в страната.

Кореспондентът на Би Би Си посочва, че правителството е имало малки възможности за маневри, тъй като амбициите му за присъединяване към ЕС зависят от приложението на мирното споразумение от 2001 г.

Протестите в понеделник съвпаднаха с първия ден на дебатите в парламента по внесения законопроект. Хората носеха македонски знамена, а ораторите обвиниха правителството, че се е огънало под натиска на етническите албанци, които са една трета от населението на страната.

Законопроектът предвижда Скопие да стане двуезичен град, след като към общината се включат още две села, населени с етнически албанци, а албанският стане втори официален език в столицата.

Драконовски мерки за сигурност

В информациите си за митинга македонските медии акцентират и върху драконовските мерки за сигурност, предприети от полицията.

Под заглавие "Военна психоза в Скопие", в. "Вест" пише, че повече от 6000 полицаи са били ангажирани за защитата на депутатите. Според ежедневника, подобни мерки не са предприемани от 1999 г. насам по време на косовската криза и посещението на президента на САЩ Бил Клинтън. "Вест" публикува и коментара на възрастна гражданка, видимо раздразнена от това, че трябва да заобикаля неколкостотин метра, за да се добере до собствения си дом, който е в близост до сградата на парламента. Нейният въпрос към полицаите, охраняващи района, бил: "Нима ще ударите по народа само за да защитите шейсетина души, които седят в Собранието?"

Вестникът допълва, че СДСМ - водещата партия в управляващата коалиция - е предупредила организаторите на митинга "да не се повтаря Струга, тъй като МВР е добре запознато със закона и правомощията си".

Подписка за свикване на референдум

Паралелно с протестите и дебатите в македонския парламент по законите за децентрализацията, върви и събиране на подписи за свикване на референдум по въпроса. Досега са събрани 90 000 подписа от необходимите 150 000, предаде македонската телевизия А1. Организаторите ще се опитат да осигурят необходимите гласове до края на август, когато изтича срокът, за да принудят парламента да насрочи референдум за или против предлаганата децентрализация.

Медиите коментират, че ако се стигне до референдум не е ясно дали предвидените за есента местни избори в Македония ще могат да бъдат проведени, както и дали правителството изобщо има интерес от такива избори

Споделяне

Още от Балкани