Масови проверки на таксита около летищата и автогарите в страната

Масови проверки на таксита около летищата и автогарите в страната

Контролните органи извършват масови проверки на таксита около летищата и автогарите в страната. Инспектори на Автомобилна администрация и Икономическа полиция установяват средно по 4 случая дневно на нерегламентиран превоз на пътници само на Летище София. При проверките са открити "помпи" за увеличаване на сметките. Нередовните таксита предлагат и транспорт до зимните курорти, съобщи БНТ.

Летище "София"  все още е една от най-доходоносните дестинации за т.нар. "копърки".

Набелязването на жертвите обикновено започва още от зоната пристигащи. Шофьорите най-често чакат полети от Западна Европа, носейки табелка такси.

Предварително подготвят фрази на няколко езика.

”Тече едно договаряне на въпросната сума, след като сумата е конкретизирана се качват в лекия автомобил и отиват за конкретната дестинация”, каза Росен Игнатов от Икономическа полиция.

Проверките на Икономическа полиция показват, че такситата менте излизат в най-добрия случай двойно по-скъпо.

”На територията на град София до момента това, което се установи в рамките на 20-30 лв. за курортите като Банско 80 евро или 160 лв”, каза Игнатов.

От началото на годината инспекторите на Автомобилна администрация са съставили 150 акта само на Летище "София".

В девет коли са открити устройства за манипулиране на данните на таксиметровите апарати. Инспекторите съветват ако станем жертва на измама, да пазим касовата бележка.

Красимир Сребров, директор на ”Автомобилна администрация": обясни, че по този касов бон контролните органи могат да проверят много неща и съответно водачът може да бъде санкциониран.

От Автомобилна администрация предвиждат затягане на контрола върху касовите апарати.

”Ще променим и ще включим към НАП всички касови апарати на таксиметровите автомобили за контрол. Тогава ще можем да ограничим страшно много документи, които в момента ги изискваме към водачите на таксиметрови автомобили”, обясни Сребров.

При проверките инспекторите са установили още, че някои водачи са шофирали без удостоверение за психологическа годност и непопълнени пътни книжки.

Нарушения са открити и при ползването на задължителната седмична почивка.

До момента са направени общо 830 специализирани проверки.

Споделяне

Още от България