Масови проверки по пазарите за кантарите

Масови проверки по пазарите за кантарите

Масирани проверки по пазари и тържища в цялата страна започнаха служители от Главна дирекция "Метрологичен надзор" (ГД МН) при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от агенцията.

Кампанията стартира на 1 септември в разгара на активния сезон за търговия с плодове и зеленчуци, които се предлагат за продажба на постоянни и временни пазари, както и във временни търговски обекти на открито. Проверките ще продължат до 30 октомври 2020 г.

Предвид опасността от заразяване с коронавирус държавните чиновници ще ползват лични предпазни средства, е посочено в съобщението.

По време на кампанията ще се осъществи метрологичен надзор на търговците за спазване на задълженията им по Закона за измерванията, в качеството им на лица, които използват везни с цел осъществяване на търговски плащания.

Инспекторите ще проверяват използваните от търговците везни за съответствието им със законовите изисквания.

Съгласно действащото законодателство, тези везни трябва да са от одобрен тип или с оценено съответствие и ежегодно да се подлагат на проверка. Същите трябва да са технически изправни и да се използват правилно и по предназначение.

При установяване на нарушения, ще бъдат предприети съответстващите по закон административно наказателни действия.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?