Масови проверки по пазарите за кантарите

Масови проверки по пазарите за кантарите

Масирани проверки по пазари и тържища в цялата страна започнаха служители от Главна дирекция "Метрологичен надзор" (ГД МН) при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от агенцията.

Кампанията стартира на 1 септември в разгара на активния сезон за търговия с плодове и зеленчуци, които се предлагат за продажба на постоянни и временни пазари, както и във временни търговски обекти на открито. Проверките ще продължат до 30 октомври 2020 г.

Предвид опасността от заразяване с коронавирус държавните чиновници ще ползват лични предпазни средства, е посочено в съобщението.

По време на кампанията ще се осъществи метрологичен надзор на търговците за спазване на задълженията им по Закона за измерванията, в качеството им на лица, които използват везни с цел осъществяване на търговски плащания.

Инспекторите ще проверяват използваните от търговците везни за съответствието им със законовите изисквания.

Съгласно действащото законодателство, тези везни трябва да са от одобрен тип или с оценено съответствие и ежегодно да се подлагат на проверка. Същите трябва да са технически изправни и да се използват правилно и по предназначение.

При установяване на нарушения, ще бъдат предприети съответстващите по закон административно наказателни действия.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?