Масови проверки в производството и търговията на хранителни добавки

Масирани проверки в производствените предприятия, доставчиците и търговците на дребно на хранителни добавки започна Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в понеделник. Предприетите мерки целят по-голямата защита на здравето на потребителите, посочват от агенцията.

При инспекциите ще се следи дали регистрираните като производители на хранителни добавки обекти отговарят на изискванията за оборудване, системи за самоконтрол , спазва ли се воденето на технологична документация, състав, и най-вече как се етикетират съответните продукти, за да не подвеждат хората, че притежават лечебни свойства.

От БАБХ посочват, че хранителните добавки представляват концентрирани източници на витамини и минерали или други вещества с хранителен или физиологичен ефект, които допълват, а не заместват пълноценното хранене. Дали ще се приемат под формата на  капсули, таблетки, хапчета, прах, ампули с течност и други подобни течни или прахообразни форми, те трябва да се приемат в приемани в предварително дозирани малки количества.

Най-често срещаните нарушения са, че при етикетирането и рекламата на добавките им се приписват превантивни и лечебни свойства, с което на хората се внушава и те са подведени, че определена храна може да има положително въздействие върху здравето им.  Често върху етикета не пише, че е хранителна добавка или пък веществата, които тя съдържа, са изписани само на латиница. Върху етикета на продукта също така често са записани хранителните вещества или субстанции с хранителен или физиологичен ефект, без да са обявени техните количества или ако са обявени, количества не са тези, които трябва да се съдържат в препоръчаната доза продукт за дневен прием. Друг проблем е това, че върху етикета за производител на хранителни добавки, произведени на територията на България, е записана фирма, която няма регистриран обект за производство.

Споделяне

Още по темата

Още от България